Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tydliga besked från Maud Olofsson

Det var en avspänd men taggad partiledare för Centerpartiet som i tisdags slog sig ner i tv-studion för att bli utfrågad i SVT. Till stor del gick det att känna igen Maud Olofsson från valrörelsen 2006, då hon lyfte Centerpartiet till tredje största parti i riksdagen och alliansen fick möjlighet att bilda regering.

Annons

I flera av de senaste opinionsmätningarna har trenden också varit att Centerpartiet är på frammarsch.

Det är tydligt att Olofsson gillar det här med valrörelser. Att hon tänder till lite extra.

Tråkigt nog för Centerpartiet kunde det säkert ha varit betydligt fler som tittade på utfrågningen om inte konkurrensen om tv-tittarna varit så hård. Samtidigt som partiledarutfrågningen inleddes sparkade Zlatan Ibrahimovic igång EM-kvalmatchen mellan Sverige och San Marino. Och i TV4 var det säsongsstart för det populära ungdomsprogrammet Idol.

I normala fall vill man gärna bli utfrågad så nära valdagen som möjligt. Men den här gången blev vinstlotten i det närmaste en nitlott

För de som trots allt följde utfrågningen – eller såg den i efterhand – stod det klart att de väljare som tänker sig att stödja alliansen och som inser att nya jobb skapas genom nya företag gör klokt i att lägga sin röst på Centerpartiet. Exempelvis borde flera av de som tidigare röstat på Moderaterna plocka Centerpartiets valsedel den här gången.

För medan Centerpartiet driver på för ett bättre företagsklimat är det framför allt Moderaterna som ser till att hålla emot.

Olofsson var också glasklar då hon fick frågan om regeringsalternativen, "Aldrig i världen att jag sätter mig i en regering med en kommunist!". Det kan inte sägas tydligare.

Men det retade naturligtvis en hel del vänsterfolk som tycker att uttalandet är felaktigt eftersom Lars Ohly har slutat att beteckna sig som kommunist.

Det är sant att Ohly har slutat att "kalla" sig för kommunist. Men det skedde under galgen, inte av egen fri vilja. Det finns ingenting som tyder på annat än att han bara har lagt bort beteckningen, och därför egentligen står för precis samma värderingar som tidigare.

Vilket också hans parti gör. Glöm inte bort på det sätt som de så kallade "förnyarna" rensades bort från partistyrelse och framträdande positioner.

Beskedet från Maud Olofsson var därför inte bara riktigt utan också synnerligen viktigt. Borgerligt sinnade väljare har fått ett tydligt besked om var Centerpartiet står i frågan.

Fortsätter Olofsson den här valrörelsen med samma tydlighet och energi finns alla möjligheter för Centerpartiet att lyfta i opinionen.

Mer läsning

Annons