Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tydlig potential till förbättring

/

I slutet av förra veckan publicerade Söderhamns-Kuriren en granskning som tidningen hade genomfört av kommunerna i länet. Sammanvägt framstår Gävle som vinnaren medan Söderhamn intar bottenpositionen.

Annons

Nordanstig utmärker sig som bästa kommun i två kategorier genom att ha lägst andel öppet arbetslösa och minst brottslighet per invånare. Däremot hamnar kommunen i botten av länslistan när det gäller exempelvis bruttoregionalprodukt, medelinkomst, valdeltagande och ohälsotalen. Dessutom är man i Nordanstig sämst på att dela på föräldrapenningen mellan mamman och pappan.

Hudiksvall stoltserar med att ha högst andel 20-åringar som har behövighet till universitet och högskola. Kommunen ligger också bra till när det exempelvis gäller andelen brottslighet, bruttoregionalprodukt, barnbokslån och studiecirkeldeltagande.

Däremot placerar Hudiksvall sig i botten, med bara Hofors efter sig, när man jämför jämställdheten i kommunfullmäktige.

Vad ska man då dra för slutsatser av den här kommunrakningen? Kan man dra några slutsatser? Är det betydligt bättre att bo i Gävle än i Söderhamn?

På den sista frågan får nog svaret bli att det beror lite på. Det är betydligt mycket mer än de kategorier som tidningen har granskat som spelar in för hur man mår och har det i den kommun där man bor. Dessutom kan förutsättningar, villkor och möjligheter skilja sig ganska ordentligt åt beroende på i vilken del av kommunen som man bor.

Fast det finns ändå anledning för ansvariga politiker och tjänstemän att gå igenom och bearbeta den här typen av granskningar. Att inte negligera, förneka och sopa under mattan. Utan att ta till sig innehållet. I synnerhet om det finns en del i materialet som tyder på att det finns en förbättringspotential.

Det här gäller i lika stor utsträckning den här granskningen, som den kommunrankning som tidningen Fokus presenterade i början av sommaren och den genomgång av det lokala företagsklimatet som Svenskt Näringsliv genomför varje år.

Sen kan man alltid diskutera urvalet av variabler i de här granskningarna. En del kanske inte tycker att barnboksutlåningen är en särskilt viktig variabel att mäta. Men de flesta tycker nog att det är viktigt att barn läser böcker, eftersom det gynnar deras språkliga utveckling. Finns det då någon bättre variabel att mäta? Möjligen ska den kompletteras med några andra, för att få en större träffsäkerhet, men den är faktiskt inte ointressant.

Det viktiga är ändå inte i den granskningen att fokusera på de kategorier och variabler som man inte tycker är intressanta och som därför inte borde vara med.

Det viktiga är att fokusera på det som är intressant, analysera det läget och sedan försöka att förbättra sig. På det sätt som man finner möjligt och eftersträvansvärt.

För det är tydligt så att det finns en klar och tydlig förbättringspotential för både Nordanstigs och Hudiksvalls kommun inom mer än ett av de här granskade områdena.

Mer läsning

Annons