Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tydlig potential till förbättring

/

I slutet av förra veckan publicerade Ljusnan en granskning som tidningen hade genomfört av kommunerna i länet. Sammanvägt framstår Gävle som vinnaren medan Söderhamn intar bottenpositionen.

Annons

Bollnäs kniper första platsen i en av kategorierna genom att ha lägst andel tomma lägenheter. Men även om det är positivt att kommunen inte står med en massa tomma lägenheter som kostar pengar är det också viktigt att det finns tillgång till lediga lägenheter. Inte minst för att ungdomar ska ha möjlighet att flytta hemifrån.

Bollnäs har också en bra placering när man tittar på jämställdheten i kommunfullmäktige. Betydligt sämre ställt är det när man jämför brottsligheten i kommunerna, då Bollnäs blir trea från slutet. Då är situationen i det närmaste den omvända för Ovanåker, som näst efter Nordanstig har den lägsta brottsligheten.

Både Bollnäs och Ovanåker tillhör de bättre kommunerna i länet när det gäller valdeltagande.

Ovanåkers invånare har också en lång medellivslängd. Men är betydligt sämre på att fördela föräldrapenningen mellan mamman och pappan. Högskolebehörigheten för kommunens 20-åringar är också dålig, näst sämst i länet. Och sämst är man i Ovanåker på att delta i studiecirklar.

Medan man i Bollnäs är sämst på att låna barnböcker.

Vad ska man då dra för slutsatser av den här kommunrakningen? Kan man dra några slutsatser? Är det betydligt bättre att bo i Gävle än i Söderhamn?

På den sista frågan får nog svaret bli att det beror lite på. Det är betydligt mycket mer än de kategorier som tidningen har granskat som spelar in för hur man mår och har det i den kommun där man bor. Dessutom kan förutsättningar, villkor och möjligheter skilja sig ganska ordentligt åt beroende på i vilken del av kommunen som man bor.

Fast det finns ändå anledning för ansvariga politiker och tjänstemän att gå igenom och bearbeta den här typen av granskningar. Att inte negligera, förneka och sopa under mattan. Utan att ta till sig innehållet. I synnerhet om det finns en del i materialet som tyder på att det finns en förbättringspotential.

Det här gäller i lika stor utsträckning den här granskningen, som den kommunrankning som tidningen Fokus presenterade i början av sommaren och den genomgång av det lokala företagsklimatet som Svenskt Näringsliv genomför varje år.

Sen kan man alltid diskutera urvalet av variabler i de här granskningarna. En del kanske inte tycker att barnboksutlåningen är en särskilt viktig variabel att mäta. Men de flesta tycker nog att det är viktigt att barn läser böcker, eftersom det gynnar deras språkliga utveckling. Finns det då någon bättre variabel att mäta? Möjligen ska den kompletteras med några andra, för att få en större träffsäkerhet, men den är faktiskt inte ointressant.

Det viktiga är ändå inte i den granskningen att fokusera på de kategorier och variabler som man inte tycker är intressanta och som därför inte borde vara med.

Det viktiga är att fokusera på det som är intressant, analysera det läget och sedan försöka att förbättra sig. På det sätt som man finner möjligt och eftersträvansvärt.

För det är tydligt så att det finns en klar och tydlig förbättringspotential för både Bollnäs och Ovanåkers kommun inom mer än ett av de här granskade områdena.

Mer läsning

Annons