Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Twitter sänker tröskeln till politiken"

Sundsvalls kommunfullmäktige använder sig av Twitter för att engagera medborgarna i politiken. Den 21-åriga politikern Elin Nilsson (M) tog initiativet att föra kommunpolitiken ut i de sociala medierna.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka använder sig kommunfullmäktige i Sundsvall av Twitter. Genom ett gemensamt Twitterflöde kan medborgarna ställa frågor till politikerna och ge sig in i debatten mitt under mötets gång.

– Nu kan de direkt ställa oss politiker till svars. Mellan tummen och pekfingret är det ett 40-tal medborgare som ställer frågor och kommenterar varje gång vi har möte och många fler än så som följer flödet. Dessutom kan de använda det för att ta kontakt med politikerna vid andra tillfällen, säger Elin Nilsson som är politisk sekreterare för moderaterna i Sundsvall och ledamot i Sundsvalls kommunfullmäktige.

Björn Brink (C), ordförande för landstingsfullmäktige i Gävleborg, är oroad över att en stor del av debatten nu har flyttats från fullmäktigesalens offentlighet till slutna rum på internet. Elin Nilsson ser ett behov av att få upp diskussionen om de nya medierna på den politiska dagordningen.

– Jag hoppas att ni får en debatt om det här i ert län. Fler kommuner och landsting runt om i landet måste få upp ögonen för de sociala mediernas möjligheter, säger hon.

En farhåga med Twitter är att debatten ska fyllas av odemokratiska åsikter, rasism och personliga påhopp.

– Varje Twitteranvändare får stå för sina egna tweets, kommunen är inte ansvarig för vad enskilda personer twittrar om i flödet. Överlag är det en sansad debatt, skillnaden för oss politiker är att vi blir satta på plats av medborgare som vill få tydligare svar, har särskilda kunskaper eller är specialintresserade av vissa frågor, säger Elin Nilsson.

Hon föreslog Twitterlösningen för att hon tröttnade på att se hur ett fåtal medborgarförslag kom upp på mötena bara för att läggas till handlingarna. Elin Nilsson ser sociala medier som en väg för att föra politikerna och medborgarna närmare varandra.

– Det gör medborgarna mer delaktiga i politiken. I Sundsvall har det blivit naturligt, här använder alla ledande kommunpolitiker sociala medier för att föra dialog med invånarna, säger hon.

Framför allt tror hon att sociala medier är ett sätt att nå de unga människor som nu vänder politiken ryggen.

– Twitter sänker tröskeln till politiken. Det är så här som unga människor kommunicerar i dag. Förra valet var 25 procent av väljarna under 30 år, men bara 10 procent av politikerna var i den åldern. En så stor obalans mellan väljare och politiker finns inte i någon annan åldersgrupp. Unga människor är inte intresserade av att sitta i några gamla partiföreningar och ägna sig åt inbördes beundran, säger Elin Nilsson.