Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvivlar på utfasning av lax

Sista ordet om att fasa ur den odlade, svenska laxen är inte sagt. - Vi ser från svensk sida ingen nytta med att fasa ut all odlad lax, säger Peter Funegård, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Nya Havs- och vattenmyndigheten, HaV – som ersätter Fiskeriverket från 1 juli – förbereder som bäst ett remissvar på förslaget till flerårig plan för laxbeståndet i Östersjön.

Entusiasmen över förslaget att all utsättning av odlad lax i sönderbyggda älvar ska vara utfasad inom sju år, är mycket liten:

- Vi är från svensk sida tveksamma till nyttan av att fasa ut all odlad lax, säger Peter Funegård, utredare på HaV:s planavdelning på internationella enheten.

Han tror att det kan finnas anledning att se över storleken på utsättning av smolt och även se över gamla vattendomar, men påpekar att man befinner sig på ett tidigt stadium i processen och att förhandlingar om förslaget ska göras inom EU.

- Ett beslut kan väntas tidigast nästa sommar, säger han.

Ett förbud mot utsättning av laxsmolt i sönderbyggda älvar skulle innebära dödsstöten för fiskesatsningar i bland andra älvarna Ljusnan, Dalälven, Indalsälven och Ångermanälven, där fisket är en mångmiljonindustri.