Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvist om konstverk vid Skolbyn

När den nya Skolbyn växte fram för tre år sedan, avsattes pengar till konstnärlig utsmyckning. Delar kom på plats, men den skulptur som skulle bli kronan på verket har fortfarande inte nått fram till Hudiksvall. Den är inte ens klar, och nu kräver kommunen tillbaka de pengar som har betalats ut i förskott till konstnären.

Annons

Affären har blivit aktuell sedan Skolbyns rektor, Bernt Nordberg, krävt att antingen ska konstverket sättas på plats, eller så ska fundamentet bort.

– Det hade börjat vittra och få skador, så jag frågade om man kan säga med säkerhet att konstverket verkligen skulle komma dit. Då kom tekniska och lyfte bort fundamentet, konstaterar Bernt Nordberg.

Leveransen av skulpturen drog alltså ut på tiden, och konstverket är fortfarande inte på plats. Oddsen för att den kommer verkar inte heller vara de bästa.

– Konstnären har inte klarat att leverera i avtalad tid. Han har meddelat att han har räknat fel, och att han vill ha mer pengar för att färdigställa konstverket. Vi har skickat krav på att han ska betala tillbaka de pengar han har fått i förskott, 72000 kronor, och nu har han på sig till nästa vecka att reda ut saken, säger Charlotta Butler.

Konstnären själv förklarar situationen med att hans konstnärliga samvete kolliderat med de ekonomiska förutsättningarna.