Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvist om egen sotning

Fastighetsägare vill inte betala för kontrollen.

Annons

En fastighetsägare i Dellenbygden vill sota själv, men är inte ense med sotaren och räddningstjänsten, när det gäller behovet av kontroll. Mannen tycker att brandskyddskontrollen som gjordes för några år sedan räcker, men räddningschefen i Hudiksvall säger nej.

– Kontrollen kostar pengar,det är samma sak som när man besiktar en bil. Fastighetsägaren vill inte betala, och vill inte låta sotaren komma dit och göra besiktningen. Så fort fastighetsägaren har fått sin anläggning godkänd ska jag bevilja hans ansökan om att få sota själv, säger Lennart Juhlin, chef vid Norrhälsinge räddningstjänst.

Fastighetsägaren har överklagat beslutet om avslag för egen sotning. Vid brandskyddskontrollen konstaterades några avvikelser, som han uppger att han nu har åtgärdat.

Foton borde räcka som dokumentation, tycker mannen, som invänder mot att han ska betala för en extra efterkontroll. För övrigt har avvikelserna i fråga inget att göra med hans förmåga att sota själv, skriver han i överklagandet till miljö- och räddningsnämnden.

Kraven för tillstånd att sota själv skiljer sig åt mellan kommunerna, och Lennart JUhlin påpekar att nivån i Hudiksvall och Nordanstig är relativt lågt satt. Några hundra personer i de båda kommunerna har hittills fått tillstånd för egen sotning.