Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvist om ansvar stoppar sanering

Ingen vill ta ansvar för oljecisternerna på Kattvikskajen. Kommunen anser att det är Nobinas ansvar, men bussbolaget bollar vidare till SJ. Oenigheten i frågan har satt stopp för saneringen och det hela kan bli en långdragen historia.

I höstas revs det gamla bussgaraget och en verkstadshall på Kattvikskajen. Sedan började marksaneringen. Hudiksvalls kommun äger marken, men bussbolaget Nobina, tidigare Swebus, skulle stå för saneringskostnaderna som dess verksamhet har orsakat under åren. Så långt verkar parterna vara överens. Men i maj i år hittade man oljecisterner som Nobina inte känner till, enligt företagets miljöchef. De anser att det möjligtvis är SJ som har använt cisternerna till sina diesellok. Därför bör SJ stå för kostnaderna, inte Nobina, menar miljöchefen.

Kommunen håller inte med och vill nu att man ska göra en ansvarsutredning. Jonas Rasmusson, miljöinspektör vid Norrhälsinge miljökontor, har begärt att Nobina ska skicka in en skriftlig motivering varför de inte ska fortsätta sanera. Sedan får man se vad som händer. Förmodligen kommer det dock att dröja innan saneringen kan fortsätta.