Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvingades att ta bort gasolkanonen i förtid – men har ändå uppnått önskad effekt

I april fick Skärså fiskareförening tillstånd av länsstyrelsen att utföra störningsåtgärder för att få bort skarv från öarna utanför Skärså. Men beslutet överklagades och nu har åtgärderna upphört.

Det var främst en gasolkanon som använts för att störa skarven på öarna Vitoren och Tvågranskär utanför Skärså. Målet var att skrämma iväg skarven längre ut till havs.

Se även: Se gasolkanonen som ska skrämma bort skarven i Skärså

Men Sveriges ornitologiska förening överklagade beslutet och gasolkanonen, som skulle få stå till 31 maj, har sedan ett par veckor tillbaka tystnat.

– Gasolkanonen är inte aktuell i Skärså eftersom beslutet har överklagats. Ingen gasolkanon får smälla i Skärså. Just nu väntar vi prövning från mark- och miljödomstolen och jag kan inte svara på hur lång tid prövningen kommer att ta, säger Sara Lindqvist, länsstyrelsen.

Men gasolkanonen fick effekt direkt när den kom på plats. Redan efter några dagar hade alla skarvar flyttat på sig, och än så länge har de inte återvänt.

– Det är faktiskt så att de inte kommit tillbaka. Jag har sett någon som varit och cirkulerat i närheten men ingen som har bosatt sig där igen, säger Anders Svensson från Skärså fiskareförening.

Han är ändå besviken på inhibitionen som mark- och miljödomstolen har lagt på beslutet att få skrämma skarven. En inhibition är ett snabbt beslut som domstolen tar i väntan på målet i sin helhet.

– Vi vill ha bort den inhibitionen så att vi kan ha beredskap utifall de skulle komma tillbaka, säger Anders Svensson.

En överklagan mot inhibitionen har lämnats in av Skärså fiskareförening, men den har inte gått igenom hos mark- och miljööverdomstolen. Det betyder att skarven inte får störas under tiden som ärendet prövas hos domstolen.

I dagsläget har Skärså fiskareförening ändå uppnått vad de ville från början. Skarven är bortskrämd från de berörda öarna. Men någonstans ska fåglarna ta vägen och problemet försvinner inte.

– Effekten och förhoppningen när man skrämmer skarv är ju att de ska flytta på sig. Men risken finns ju att de bosätter sig på nya platser med befolkning. Förhoppningen är ju att de skräms någonstans där folk inte får problem och där det inte uppstår skador, säger Sara Lindqvist, länsstyrelsen.

Läs också: Söderhamns kommun vill skrämma bort skarvarna

Se också: Så kan skärgården skyddas mot skarv: "En sanitär olägenhet"