Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingad att bryta vallöftet

/

Annons

Till slut kom verkligheten i kapp Socialdemokraterna i Hudiksvall. Inför valet 2006 utlovades att inga skolor i kommunen skulle komma att stängas under innevarande mandatperiod. Nu tvingas Socialdemokraterna och kommunstyrelseordförande Sven-Åke Thoresen bryta detta vallöfte.

Det beslöt Socialdemokraternas representantskap, partiets högst beslutande organ i Hudiksvall, i onsdags kväll.

Skälen till detta är framför allt två. Det första och mest uppenbara är den ekonomiska utvecklingen. Hudiksvall har fått sin beskärda del av finanskrisen, vars konsekvenser bland annat leder till skatteintäkterna inte på långa vägar når upp till de nivåer som tidigare prognoser pekat på. I går kom en ny prognos för Sveriges kommuner och landsting (SKL) som påvisar en sämre utveckling än februariprognosen. I februari räknade SKL med att årets skatteunderlag skulle öka med 2,3 procent och nästa år skulle ökningen bli 1,6 procent. I gårdagens prognos stannar ökningen i år vid 0,8 procent och nästa år blir det 1,1 procent.

Det här betyder att konsumtionsutrymmet för landets kommuner och landsting totalt minskar med 8 miljarder kronor per år. Jämfört med februariprognosen!

Jämför vi i stället med prognosen från april 2008, som de flesta kommuner och landsting baserat sitt budgetarbete på, så förväntades skatteintäkterna för 2010 vara 44 miljarder kronor högre än vad som nu prognostiseras.

För Hudiksvalls kommun hade konsumtionsutrymmet för den kommande treårsperioden redan i och med februariprognosen minskat med 138 miljoner kronor. Nu blir det alltså etter värre.

Det andra stora skälet till att Socialdemokraterna tvingas bryta sitt vallöfte genom att stänga någon eller några skolor är det vikande elevunderlaget. Minskar antalet elever så försämras ekonomin för skolan. Egentligen har det under flera år funnits anledning att minska på antalet skolor, men politikerna har valt att behålla dem ändå. Det går till en viss gräns, men nu är den gränsen passerad. Kanske var den passerad redan tidigare.

Utgångspunkten för det beslut som måste fattas är den samma som tidigare påpekats. Det viktiga är att beslutet blir sådant att avståndet till skolan blir så litet som möjligt för de mindre eleverna. I takt med att åldern stiger på eleverna, måste de också vara beredda på att det kan bli lite längre till skolan.

Men representantskapet fattade också ett annat viktigt beslut, som riskerar att utmynna i ännu ett brutet vallöfte. Det beslutet gäller byggandet av badhuset på Kattvikskajen. Tidigare i veckan kunde vi i HT läsa om ett tjänstemannaförslag där flera investeringar prutats bort ur kommunens investeringsbudget. I denna skrivelse fanns bland annat förslaget att lyfta ut badhuset ur investeringsbudgeten för 2009, och skjuta investeringen ett år framåt i tiden. Eftersom grundförstärkningen för bygget skulle påbörjas till hösten innebär det att det blir på håret om påbörjandet av badhusbygget hinns med inom den här mandatperioden. Vilket alltså också var ett löfte som Socialdemokraterna ställde ut i valrörelsen 2006.

Oavsett vilket så är det klokt. Det finns andra ställen där pengarna gör större nytta.

Mer läsning

Annons