Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvära skattekast av Borg

Regeringen gör en kovändning i sin politik.

Mindre än två månader efter att de stred med näbbar och klor i riksdagen för att få genomföra ytterligare skattesänkningar går de nu ut och aviserar skattehöjningar.

Tidigare i veckan berättade Borg och Reinfeldt att de inte har råd att sänka skatten 2015 och 2016. Men egentligen sa de ingenting nytt. Mellan raderna framgick att när man åter har pengar kommer man fortsätta med sin vanliga skattesänkarpolitik.

Utspelet i dag betyder egentligen att moderaterna underkänner hela sin politiska gärning. Skattesänkningarna på 140 miljarder har inte skapat fler jobb. Istället har de satt Sverige i ett läge där vi måste låna pengar. Finansministern själv uppskattar underskottet till 70 miljarder kronor i år.

Nu när det närmar sig valrörelse är det viktigt för moderaterna att prata skattehöjningar eftersom de vet att en majoritet av svenska folket inte vill sänka skatten. Har vi hört det förut?

Ja, faktum är att Anders Borg 2010 gjorde samma sak och aviserade skattehöjningar före valet. Men trots löftena om att inte låna pengar till nya jobbskatteavdrag uppgick skattesänkningarna under mandatperioden till över 50 miljarder kronor.

Vad Anders Borg nu gör är att skicka notan dubbelt till dem som är unga och studerar, bland annat genom sänkt studiestöd för studenter med 300 kr i månaden. De kommer att få betala för statens underskott i form av räntor på statsskulden, och nu dessutom i ökad skuld under sin studietid för att kompensera den skuld Anders Borg har dragit på Sverige.

Vad Moderaterna försöker göra är att komma bort från valets viktigaste skiljelinje, skattesänkningar mot satsningar på jobb, skola och välfärd.

Men så länge de håller öppet för att fortsätta sänka skatten när Sverige har ett reformutrymme så ska vi inte låta oss luras.

Alternativen i valet i september är tydliga. Vi vill genomföra framtidsinvesteringar på nya jobb, bättre skola och tryggare vård och omsorg. Moderaterna kommer att genomföra skattesänkningar.

Kristoffer Lindberg

ordförande Socialdemokraterna Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel