Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tvåhjulingsresa mellan kyrkorna

Några av kyrkorna i Hudiksvall var mål, när Dellenbygdens motorveteraner hade sitt årliga vårrally. Det var som vanligt start på Möljen, och sen bar det av ut på vägarna i norra Hälsingland, som på torsdagen visade upp sig från sin allra vackraste sida.

Annons

Under samlingen på Möljen kom några varnande regnstänk, innan molnen skingrades igen. Idel veteraner syntes i vimlet, och medelåldern var tveklöst högre bland fordonen än bland förarna. Några få tjejer var med i deltagarlistan, men männen dominerade stort.

– Jag åker tillsammans med två tjejkompisar- Jag har inte kört moped alls tidigare, så jag har fått låna brorsans moped. Nu har jag kunnat träna lite, berättade Katarina Holmberg.

Katarina Holmberg gav sig ut på turen på en klassisk "killmoped", och det var många sådana med i vårrallyt: Puch, Zündapp, Yamaha. Men där fanns också de första tjejmopparna från 50-talet, Lambrettan, mopedvesporna vars förare åkte med pastellfärgade sidenscarves runt håret, och vida kjolar sedesamt skyddade från att blåsas upp, bakom vespans skylande frontplåt.

Oljeångorna låg miljövidriga och tunga, men laddade med nostalgi, och luktade gott över Möljen. Tvåtaktsmotorerna puttrade, och en Harley Davidson föll i i basstämman, åtföljd av några engelska kollegor med cykelsits i läder. Och så bar det av på dagstur. Katarina Holmberg åkte med lätt packning, ingen matsäck med på ekipaget.

– Näh... men vi har ju stallchefen med. Han måste väl ha ordnat med den saken.