Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två värdefulla musiker

I 15 år har Kjell Grönberg och Lasse Hansson spelat och sjungit för pensionärerna på Edshammars dagverksamhet.

– Vi fortsätter så länge vi orkar, säger Kjell Grönberg.

De första pensionärerna kommer med rullatorerna redan en halvtimme innan allsången drar i gång. De tar plats vid det långa bordet. Personalen lägger ut de gula allsångshäftena och ställer fyllda vattenglas vid varje plats. Det är på tisdagar som det bjuds på allsång på Edshammars dagverksamhet för dem som bor på Edshammar och Månsbacke och för dem som bor i egna boende i närheten.

För några veckor sedan uppvaktades Kjell Grönberg och Lasse Hansson med varsin blomgrupp av personalen för deras ideella arbete med allsångsträffarna.

– Det är helt otroligt att de har hållit på så länge, säger Gunilla Svang Hermansson som arbetar på dagverksamheten.

– Jag tror musik betyder mycket för de äldre, musik går alltid hem. Man blir glad. Alla sjunger kanske inte ut högt men då sjunger de inom sig i stället, säger hon.

På en skylt som hänger i fönstret står det Ungpöjkan. Det är så Kjell Grönberg och Lasse Hansson kallas när de kommer hit och spelar.

– Alla här vet vilka Ungpöjkan är. Det var en tant som döpte dem till det för många år sedan. Hon tyckte att det var ungpöjkar som kom hit och spelade, berättar Gunilla Svang Hermansson.

Kjell Grönberg fyller 80 och Lasse Hansson har fyllt 75. De blev tillfrågade om de kunde tänka sig att spela på dagverksamheten för femton år sedan.

– Det var ett gäng före oss men så slutade de. Jag har sjungit hela livet och kände Lasse sedan tidigare, berättar Kjell Grönberg och tar plats vid den framställda mikrofonen.

Lasse Hansson plockar upp sitt dragspel ur väskan. I allsångshäftena finns mängder av svenska sånger.

– Och så får de önska låtar. Vi brukar hinna med 20 låtar, det beror på hur mycket vi pratar mellan låtarna, säger Kjell Grönberg.

De berättar lite om låtarna, vem det är som har skrivit texterna.

– Vi tycker det här är kul, jag tror det betyder mycket för dem här att vi kommer, säger Kjell Grönberg.

Det bläddras i de gula häftena.

– Har ni hittat någon sång som ni vill börja med, frågar Kjell Grönberg.

– Okej, då tar vi sång nummer 189. 1, 8, 9.

Personalen hjälper till att leta reda på rätt sida i häftet.

– Upp och pröva dina vingar....

Sången sprider sig ut i korridoren utanför.

– Jag tror inte att vi skulle ha möjlighet att kunna erbjuda de här musikträffarna en gång i veckan, om inte Kjell och Lasse kom hit ideellt. De är väldigt värdefulla för oss, säger Gunilla Svang Hermansson.