Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två släppta innan bärplockardom

De misstänka människohandlarna har släppts ur häktet. Varken advokat eller åklagare tror att de döms för brottet.

På måndag ska Hudiksvalls tingsrätt meddela domen i det uppmärksammade fallet av misstänkt människohandel som rör bärplockare. Men de två åtalade har redan släppts ur häktet:

– De kommer inte att dömas för människohandel, så tolkar jag det, säger Hans Myhrberg, kvinnans försvarsadvokat.

Efter den sista rättegångsdagen beslutade rätten att den 40-åriga kvinnan och hennes 42-årige man skulle vara inlåsta i häktet i väntan på domen. Nu har tingsrätten alltså ändrat det beslutet.

– Jag antar att de blir helt frikända eller döms för något betydligt lindrigare brott där strafftiden anses avtjänad i och med den tid de har varit häktade, säger Hans Myhrberg.

Åklagaren har krävt två års fängelse för mannen och något kortare straff för kvinnan. I en intervju med TT uppger åklagaren att inte heller hon tror att de fälls för människohandel.

– Det kanske beror på bevisläget. I rätten tonade bärplockarna ned lite vad som hade hänt, de var uppenbart rädda. Det är också så att lagstiftningen är väldigt komplicerad, säger åklagare Christina Voigt till TT.

De åtalade anklagades för att ha vilselett tre landsmän från Bulgarien och utsatt dem för våld och hot. Bärplockarna ska också ha blivit fråntagna passen för att inte rymma.