Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två släppta i bärplockarhärva

Två av de misstänkta människohandlarna har släppts ur häktet.

I tre veckor har en 35-årig kvinna och en 31-årig man varit frihetsberövade, misstänkta för människohandel i Bollnäs i augusti. På tisdagen släpptes de på fri fot.

– Det beror på att jag saknar tillräcklig bevisning, säger Christina Voigt, åklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm. Stödbevisningen var för tunn helt enkelt.

De båda är fortfarande misstänkta, men misstankegraden har sjunkit, enligt åklagaren.

Förra veckan hördes ett brottsoffer i fallet inför Hudiksvalls tingsrätt. Det gjordes i form av en bevisupptagning, vilket innebär att man kan använda förhöret om det skulle bli en rättegång framöver.

Men i förhöret i rätten lämnade brottsoffret uppgifter som förändrade bilden:

– Han tonade ner det hela, säger Christina Voigt.

Hon konstaterar att brottsoffret och de misstänkta är från samma bygd i Bulgarien och att det kan innebära en pressad situation för honom. Utredningen fortsätter nu tills vidare, men med de båda misstänkta på fri fot.

Däremot är två andra som misstänks för liknande brott i bland annat Söderhamn i juli, fortsatt häktade. Misstankarna handlar om att de har rekryterat personer i Bulgarien och fått dem att tro att de ska komma hit och tjäna pengar. När bärplockarna har anlänt ska de ha fråntagits sina identitetshandlingar.