Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två kvinnor utsattes för våldtäktsförsök – nu har domen kommit

Den åtalade mannen fälls för båda brotten och döms till två års fängelse.

Natten mot den 30 augusti överfölls två kvinnor i centrala Ljusdal under loppet av en timme. Utredningen om de båda brotten blev omfattande.

Polisen förhörde flera personer och tog del av både övervakningsfilmer och privata fotografier. Den 7 september greps den man som sedan åtalades.

Nu dömer Hudiksvalls tingsrätt mannen för försök till våldtäkt i två fall. Han döms till två års fängelse och fem års utvisning.

Läs mer: Kvinnornas advokat: "De ser det som en upprättelse"

Han ska betala totalt nära 128 000 kronor i skadestånd till kvinnorna.

Kammaråklagare Therese Stensson ville att straffet skulle överstiga två års fängelse. Hon yrkade också på utvisning.

Läs mer: Åklagaren kräver mer än två års fängelse för dubbla våldtäktsförsök

Den första kvinnan angreps vid korsningen mellan Hotellgatan och Stationsgatan. Under rättegången berättade hon att gärningsmannen kopplade ett grepp om hennes handleder, satte sig över henne och drog upp hennes kjol medan hon skrek.

Läs direktrapporteringen från den första rättegångsdagen här

Nästa offer angreps på Tingsgatan. Mannen tog ett grepp om hennes armar och drog ner hennes byxor och trosor.

Läs mer: "Jag kämpade för mitt liv"

Den åtalade, som under utredningen hade nekat, ändrade sig i rättssalen och erkände att han angripit båda kvinnorna. Han hävdade dock att han inte ville våldta eller skada dem.

Tingsrätten tror inte på den förklaringen. I stället står det i domen att mannens avsikt inte ha varit någon annan än att han med våld försökte tvinga offren till samlag, eller en handling som kan jämföras med samlag.

I båda fallen avbröts angreppen när vittnen kom till platsen. Ett av vittnena på Tingsgatan berättade inför rätten att gärningsmannen hade sina byxor nere vid knävecket.

Hudiksvalls tingsrätt anser att det var tack vare vittnena som de båda våldtäktsförsöken avbröts.

Mannen är tidigare dömd för två våldtäkter i sitt hemland och har suttit i fängelse där. Enligt åklagaren dömdes han 2009 och 2010.

Läs mer: Så rapporterade vi i den första artikeln om händelsen