Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två hyrsocionomer i Ovanåker – kostar kommunen över 200 000 i månaden

Artikel 2 av 2
Hyrsocionomer
Visa alla artiklar

Det har blivit svårt för kommuner runt om i landet att rekrytera utbildade socionomer. Så även i Ovanåkers kommun, som för tillfället anlitar två hyrsocionomer till en sammanlagt kostnad av över 200 000 kronor i månaden.

Även Ovanåker tillhör de kommuner som anlitar hyrsocionomer. Just nu rör det sig om en socionom som hyrs in via bemanningsbolaget Dedicare, och en som har eget företag.

Precis som grannkommunen Bollnäs betalar Ovanåkers kommun 668 kronor per timme för den socionom de hyr in från Dedicare. Det motsvarar ungefär 112 000 kronor i månaden, beräknat på en 168 timmars arbetsmånad.

Läs mer: Bollnäs kommun tvingas hyra in socialsekreterare – för 112 000 kronor i månaden

Den egenföretagare som hyrs in får 600 kronor per arbetad timme. Enligt avtalet ska hon arbeta 160 timmar per månad. Det innebär en kostnad på 96 000 kronor i månaden. Hennes arbete utförs både på socialförvaltningens kontor i Edsbyn och på det egna kontoret i Sundsvall. De dagar arbetet är förlagt till Edsbyn står kommunen för bostad och ersätter även socionomens restider mellan orterna med 200 kronor per timme.

Sammantaget innebär det alltså en kostnad på över 200 000 kronor i månaden för två socialsekreterare.

Monica Liljemark är verksamhetschef för socialsekreterarna i Ovanåker. Hon säger att det har blivit svårare att rekrytera socionomer den senaste tiden, precis som i övriga landet.

Sedan tidigare har socialförvaltningen anlitat konsulter för vissa typer av specialverksamheter, där kommunen är för liten för att ha egna anställda eftersom antalet ärenden är för få. Det har till exempel handlat om skuldsanering, där konsulter anlitats för enskilda uppdrag.

Läs också: Efter akut personalbrist – Hudiksvalls kommun nyanställer socialsekreterare

Läs också: Åtta lediga tjänster – men Söderhamn letar inte efter fler hyrsocionomer

Att hyra in socionomer på heltid är däremot något nytt och enligt Monica Liljemark beror det på förra årets stora tillskott av ensamkommande asylsökande barn.

– Vi är en liten kommun som har tagit emot väldigt många ensamkommande. Vi lex Sarah-anmälde tidigt oss själva eftersom vi enligt lag ligger efter i utredningarna. Den här gruppen har inneburit en helt ny inriktning för oss, där vi måste bygga upp en ny verksamhet. Därför har vi varit tvungna att ta in konsulter, säger Monica Liljemark.

Läs mer: Kommunen lex Sarah-anmäler sig själv

Läs mer: Socialnämnd Lex Sarah-anmälde sig själv - här är beslutet från IVO

Ser du några problem med att privata företag utför den typ av myndighetsutövning som en socialsekreterares arbete innebär?

– Nej. Det enda problemet är att de inte är en i arbetslaget. Jag skulle ha önskat att de var anställda. Det är mycket kompetenta personer och vi är väldigt nöjda med dem.

Ser du en risk för att det ska bli en liknande situation som med sjuksköterskor och läkare, alltså att utbildade socionomer hellre tar anställning i bemanningsbolagen än kommunerna på grund av till exempel bättre löner?

– Det är lite svårt att svara på. Men om jag tittar på Ovanåker så är vi en kommun som man väljer att bo i. Bor man här vill man arbeta här, jag tror att de sakerna hänger ihop.

Hur ser du på framtiden, när det kommer till Ovanåkers utsikter att rekrytera socionomer?

– Framtiden är ljus. Det är fullt på socionomhögskolorna och vi tar alltid emot elever under utbildning. I dag har vi en på trainee på plats och ytterligare en på ingång, säger Monica Liljemark.