Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två hjärtstartare är målet

/
  • Klart för IVPA-utryckning. Ylva Eriklinds drar på sig den speciella jacka som används vid den typen av larm.
  • Under 2013 hade räddningsvärnet i Los elva IVPA-larm, berättar Ylva Eriklinds.
  • En hjärtstartare/defibrillator tillsammans med sjukväska och syrgastub ingår i räddningsutrustningen.
  • Räddningsvärnets hjärtstartare får endas användas av utbildad personal.

Två hjärtstartare till byn. Det är målet för den insamling som nu pågått en tid i Losbygden. Och med alla frivilliga bidrag tycks målet nu vara i sikte.

Annons

Tiden för insatsen är mycket viktig när det gäller att rädda livet på den som drabbats av hjärtstopp. Hjärt-lungräddning och defibrillering med hjälp av hjärtstartare inom tre till fem minuter ökar chansen med 50 – 75 procent för att överleva. Chansen att överleva minskar med tio procent för varje minut som går.

Hjärtstartaren analyserar hjärtverksamheten och skickar en elektrisk stöt till hjärtat. Hjärtat startar om och kan få en normal rytm igen.

För personer som bor långt från vårdinrättningar och där ambulans har långa framkörningstider har behovet av hjärtstartare blivit närmast ett måste för att öka tryggheten i bygden.

Det är också bakgrunden till att man i Los, på initiativ av Röda korset och Sofie Lerjerud, drog i gång en insamling för att kunna köpa in en hjärtstartare. Ursprungstanken var en hjärtstartare, men allteftersom de frivilliga bidragen och intresset från lokala organisationer växt siktar man nu på att köpa in två hjärtstartare, att placeras på strategiska platser, tillgängliga för allmänheten större del av dygnet.

I dag finns två hjärtstartare i Los. De är bundna till ambulans och räddningstjänst och är endast tillgängliga via SOS alarm. Ambulansen finns på plats vardagar mellan 8 och 17. Räddningsvärnet, som också tjänstegör som IVPA (I väntan på ambulans), är endast tillgängligt så länge någon av värnets medlemmar har möjlighet att rycka ut.

– Vi bör vara två som rycker ut vid ett IVPA-larm, men det händer att det bara är en av oss som är tillgänglig, säger Ylva Eriklinds, som är stationsansvarig i Los.

Under 2013 gjorde räddningsvärnet i Los elva IVPA-utryckningar.

– Vi får rycka ut endast om SOS Alarm begär det och endast vid hjärtstopp. I Los har vi ett bra samarbete med ambulansen och de kan begära att vi assisterar i väntan på att de når fram, säger Ylva Eriklinds.

Ambulansen är på kvällar, nätter och helger stationerad i Ljusdal.

Ambulansens och räddningsvärnets hjärtstartare får endast hanteras professionellt och av personal med utbildning. De hjärtstartare som ska köpas in till bygden ska kunna hanteras av allmänheten, som via hjärtstartaren får instruktioner hur den ska hanteras.

– Det är viktigt att Losbor får utbildning på hjärtstartare och i hjärtlungräddning. Hur det ska ske och i vilken omfattning har vi inte bestämt än. Till veckan kommer vi att ha ett möte och då vet vi mer om hur många vi kan köpa in och hur utbildning ska ske, säger Jenny Breslin, ordförande i Los bygderåd.

Annons