Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två fritidsgårdar i nya lokaler

Detta gäller om ungdomarna själva får bestämma.

Fritidsgårdarna i Ovanåkers kommun behöver nya lokaler. Det ska också finnas två fritidsgårdar i kommunen. De ska också kunna erbjuda fler möjligheter än i dag, tycker ungdomar som besöker fritidsgårdarna.

Ungdomarna vill också vara med rent praktiskt när det gäller att utforma fritidsgårdarna. De vill även att gårdarna profilerar sig tydligare och kan anpassa sig snabbt efter behov och utveckling.

I dag har fritidsgårdarna i Edsbyn och Alfta öppet fem dagar i veckan. Ungdomarna vill ha utökat öppethållande.

Det kommer fram i den rapport som samhällsbyggnadskontoret har sammanställt på uppdrag av kommunstyrelsen.

Uppdraget gick ut på att kontoret tillsammans med ungdomar och personal från Kåken i Alfta och fritidsgården i Folkets hem i Edsbyn skulle studera olika aktivitetshus och fritidsgårdar och samla in sina intryck.

En grupp med tio ungdomar, tre fritidsledare, en politiker och fritidschef åkte i januari till Söderhamn och Gävle och besökte tre fritidsgårdar.

I Söderhamn besöktes aktivitetshuset Verkstan och i Gävle Helges i Andersberg och Brynjan i Brynäs.

Några idéer ungdomarna fick är att utveckla verksamhet inom softairgun, paintball, bilsimulator, skaterum, golvmålningar, datorer och musikstudio.

Några börjar också se möjligheter till aktivitetshus i Celsiushallen med bio över lilla bassängen, tv-rum och datorer i källarplanet. En annan idé är ett rum för boxning.

När det gäller önskemål var fritidsgården ska ligga så framförde ungdomarna i Alfta att den ska ligga i ett stort hus med två stora rum och ett flertal mindre rum. Möjligen skulle den kunna ligga i en sporthall.

I Edsbyn framfördes önskemål om Arken, Celsius och Södran. Placeringen i Folkets hem är bra, men där behövs en ombyggnation. Det är viktigt att ungdomarna får måla, utveckla och fixa själva. På det sättet jobbade man när Södran var ungdomsgård.

Ungdomarna fick också ta ställning till frågan vad som skulle vara bra med en gemensam fritidsgård. I Alfta blev svaren både att ingenting skulle vara bra och att det skulle leda till fler besökare och det skulle upplevas som kul.

I Edsbyn var svaren att i stort sett ingenting skulle vara bra med en gemensam fritidsgård. Möjligen skulle en sådan lösning leda till ett större samarbete mellan gårdarna och större arrangemang.

Ungdomarna fick också svara på vad som skulle vara dåligt med en gemensam fritidsgård. I Alfta svarade man att det skulle bli trångt om plats, väntetid på spel och längre resväg och tid.

I Edsbyn svarade man att den bara finns på en plats och att det blir längre resväg.