Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två frias från människohandel

Döms för misshandel och andra brott mot bärplockare.

Annons

Mannen och kvinnan var åtalade för att ha lurat hit tre landsmän från Bulgarien, låtit bli att betala dem och i stället utsatt dem för våld och hot. Bärplockarna fråntogs också sina pass.

Nu friar Hudiksvalls tingsrätt paret från människohandel. I stället döms de för andra brott mot de tre männen.

Den 40-åriga kvinnan döms för misshandel efter att ha kastat en bärlåda i ryggen på en av bärplockarna för att han skulle jobba hårdare.

Samma bärplockare bestraffades för att ha lämnat lägret. Den 42-årige mannen band då ett rep om hans hals, fäste det i en minibuss och tvingade honom att springa efter fordonet. Bärplockaren tvingades också vid flera tillfällen att utföra en kränkande magdans. 42-åringen döms därför för försök till misshandel och ofredande.

Båda döms också för egenmäktigt förfarande för att ha tagit bärplockarnas pass. Paret döms till tre månaders fängelse.

Hudiksvalls tingsrätt konstaterar bland annat att bärplockningen skedde under högst fyra eller fem dagar. Det går inte att säga om de två åtalade hade för avsikt att under en längre tid lura männen på ersättning.

Fallet har väckt uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. Det är första gången en svensk domstol prövar brottsrubriceringen människohandel när det handlar om bärplockare.

– Det var bland annat därför jag väckte det här åtalet, för att få veta var gränsen går. Det finns ju ingen dom i ett sådant här fall tidigare, har åklagare Christina Voigt tidigare sagt till TT.

Hon hade krävt två års fängelse för mannen och något kortare straff för kvinnan.