Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två flyglegenders plan på flygträff i Edsbyn

Under söndagen lyckades Edsbyns flygklubb genomföra sin spontana flygträff som vid ett par tidigare försök hindrats av allt för dåligt väder. Flygklubbar och privata flygplansägare i Gävleborg och Dalarna var inbjudna och en hel del plan och deras flygare kom på besök.

Nu är medlemmarna i den lilla flygklubben nöjd. Den spontana flygträff de vid ett par tidigare tillfällen försökt genomföra har spolierats av dåligt väder. Under söndagen gjordes ett tredje försök och nu var vädrets makter på klubbens sida.

Träffen skulle vara ett tillfälle för flygare av sportplan att träffas, prata flyg och fika.

Träffen som inleddes på eftermiddagen innebar ungefär öppet hus en bit in på kvällen då man kunde komma och flyga vidare som det passade.

- Vi har ju kallat det en spontan träff och fler plan är på väg in under kvällen, berättade flygklubbens kassör Göran Stigsson när Ljusnan besökte flygplatsen under eftermiddagen.

Redan tidigt på eftermiddagen landade två plan som har direkt anknytning till två legendariska flygare. Från Mora kom Björn Edgren och Tore Gut och landade med sin pontonförsedda Cessna på Ullungens vatten. Björn Edgren berättade att planet en gång ägts av den kände fjällflygaren Gunnar "Spökis" Andersson.

De andra planet med känd flygaranknytning var Ljusdalsbon Jan Sundins MFI 15 som en gång i tiden ägdes och flögs av Carl-Gustaf von Rosen vid humanitära hjälpinsatser i Etiopien.

Extra roligt tyckte flygfolket i Byn det var när ytterligare ett sjöflygplan med Östen Lindgren från Fränsta landade på Ullungen.

Man fikade, pratade och tittade på flygmaskiner.

Vad är det då som är så fascinerande med sportflyg?

- Ja, det är faran, säger 73-årige Tore Gut från Mora och övriga vid bordet skrattar.

- Det är nog känslan av frihet, säger Jan Sundin från Ljusdal.

Nu är det inte så många yngre som börjar flyga sportplan. Och vid fikabordet är man övertygad om att det är de höga kostnaderna för att ta ett flygcertifikat som orsakar det.