Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två barn som partiledare?

En person som är mellan noll och trettio år gammal ska betraktas som barn. Efter trettio upp till sextio är man ungdom. Först mellan sextio och nittio räknas man som ha uppnått mogen ålder. Och först efter nittio kallas man gammal.

Det är inte jag som påstår detta, utan den gamla indiska filosofiinriktningen ayurveda, som dessutom påstås vara en av de äldsta läkekonsterna i världen. Filosofin grundar sig på hinduismen och själva ordet ayurveda kommer från ayur, som betyder liv, och veda, som betyder kunskap.

Det här är så långt man kan komma från vårt västerländska synsätt där myten om den eviga ungdomen och konsumismen är den övergripande livsfilosofin. Där många 55 plussare krampaktigt och hurtigt försöker spela unga, trots att de betraktas som gamla av samhället och är rökta på arbetsmarknaden.

Enligt ayurveda är två av våra nya partiledare helt enkelt bara barn. Det behöver ju i och för sig inte vara fel eftersom det trots allt finns så många barn i vår befolkning.

Resten av partiledarna är unga. Och ingen är gammal. Ingen av partiledarna har ens uppnått mogen ålder. Inte särskilt många i riksdagen heller förresten.

Jag kom att tänka på ayurveda när jag i den här veckan läste om 96-åriga Eva Bergdahl från Karlskrona som sålde allt hon hade och flyttade till Thailand.

Hon har aldrig tidigare varit där, men älskar sol och hav.

Visserligen har hon rest en hel del tidigare, när hennes man levde. Men aldrig tidigare 13 timmars flygresa i ett streck. "Men jag ska ta på stödstrumpor och får väl gå lite då och då i planet", sa hon innan planet lyfte.

Nu är hon framme. Till att börja med ska hon bo hos sin son Ingolf och hans hustru Tac. Men så snart hon kan ska hon skaffa egen lägenhet.

"Man ska ju klara sig själv och inte tränga sig på hos sina barn", säger Eva. En gammal kvinna. Också enligt ayurveda.

Visserligen är ayurveda som läkekonst rätt omdiskuterad. Kritiken går ut på att ayurveda har dåligt stöd i vetenskapen.

Ingen kan väl heller påstå att dess åldersindelning är vetenskapligt belagd. Men det kan ändå vara värt att fundera över det.

Bara någon dag innan Eva Bergdahl drog till Thailand hävdade tre forskare på DN debatt, att drygt hälften av medborgarna över 77 år inte har förmåga att göra egna upplysta val!

Eva Bergdahl visar på motsatsen. Med eller utan ayurveda.

Och hon är glädjande nog långt ifrån ensam. Även om inte alla gamla drar till Thailand.