Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två åtalas för brott mot bärplockare

Nu åtalas två för att ha utnyttjat och kränkt tre bärplockare. En av dem hävdar att han straffades genom att springa fastbunden efter en bil.

Annons

Enligt åtalet blev de tre bärplockarna lurade till Sverige med falska löften från sina landsmän. De ska ha blivit lovade cirka fem euro, omkring 45 kronor, per låda bär. Resa, utlägg och logi skulle vara gratis. Men trion har sagt att de inte har fått någon ersättning för sitt arbete.

En 40-årig kvinna och en 42-årig man åtalas nu vid Hudiksvalls tingsrätt för människohandel i juli och augusti. Mannen körde de tre bärplockarna i en minibuss från Bulgarien till ett tältläger i skogen i Söderhamns kommun.

När en av bärplockarna rymde blev han bestraffad. 42-åringen ska ha bundit ett rep om hans hals, fäst det i en bil och tvingat honom att springa efter bilen i cirka 500 meter. Kvinnan ska ha slagit bärplockaren med en bärlåda för att få honom att jobba hårdare.
Samma bärplockare ska ha kränkts genom att tvingas utföra magdans vid flera tillfällen.

Alla tre ska ha blivit fråntagna sina legitimationer. De kommer från fattiga förhållanden och saknade pengar till returbiljett. Åklagaren anser att de har varit helt beroende av de åtalade för att kunna ta sig hem igen.

Fallet ska nu tas upp i en rättegång i tingsrätten. Människohandel är ett brott som kan ge mellan två och tio års fängelse. Åklagaren vill dessutom att de två åtalade ska utvisas.