Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV4:s twitter blev ryskt

I Twitters ungdom startade jag som nyhetschef på TV4 Uppsala ett av Sveriges första mediekonton på mikrobloggen.

När TV4 lade ned sina lokalstationer avregistrerades kontot. Döm om min förvåning när jag under hösten såg att TV4 Uppsala återuppstått med över 4000 följare och att det twittrades på ryska. Bakom det första lagret av anonyma svenska följarkonton fanns mängder med uppenbara fejkkonton.

När jag sökte runt på de gamla stationsnamnen visade det sig att även de nedlagda stationerna Göteborg, Linköping-Norrköping och Växjö samt ett avlagt konto för mediekoncernen Direktpress hade råkat ut för samma sak.

Den här händelsen är en del i ett större mönster. Påverkansoperationer har låg kostnad, låg politisk risk men hög effekt. En av de första doktrinerna som Vladimir Putin signerade efter sitt tillträde som president år 2000 var Informationssäkerhetsdoktrinen. Det blev starten till ett järngrepp över ryska medier och en satsning internationellt. Här finns också de första spåren av det som blev nättrollfabriken i St Petersburg.

Guardian fick till exempel 40 000 kommentarer i en Kreml-kampanj på en dag. Även skribenter som författaren och bloggaren Lars Wilderäng har märkt av trollen i sina kommentatorsfält när han skriver om Ryssland och Ukraina.

På twitter finns konton på google-svenska som ger sig in i debatten och förmedlar Putins alternativa världsbild. De anställda i trollfabriken har enligt Buzzfeed uppgift att posta 50 länkar samt hålla igång tio twitterkonton och sex facebookprofiler för spridandet. En annan avdelning ägnar sig åt att skriva artiklar. Det låter som science fiction men är inte det.

Frågar du ett troll om den här ledaren, så finns det förstås inga trollfabriker som skickar ut digitala trollarméer för att påverka oss, utan det är en produkt av västlig paranoia. När sanning blir lögn och lögn sanning så har trollen uppnått sitt mål.

TV4 Uppsala då, jo jag visade det för försvarsbloggaren Niklas ”Skipper” Wiklund som skrev om det på sin blogg och gav MSB (Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap) informationen om att gamla mediekonton twittrade på ryska. Idag har Twitter spärrat “TV4”-användarna, medan “Direktpress”-kontot fortfarande är igång.

Det bakomliggandet syftet i just det här fallet är svårt att ge klara svar om. Men tanken är inte orimlig att de i ett skymningsläge hade återfått TV4-logo och börjat mata ett budskap. Att det passar in ett allt tydligare mönster med propaganda och desinformation är däremot uppenbart. Händelsen visar behov i vårens försvarsbeslut, men också att medieägare behöver ta ansvar för nedlagda sociala konton och att i slutändan är det du som medborgare som behöver vara medveten och källkritisk.