Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT dammar av klassiskt tv-program – Luuk blir programledare

/
  • Kristian Luuk blir programledare för nyversionen av

Kristian Luuk blir programledare när SVT dammar av kunskapsprogrammet "Fråga Lund".
Han utlovar ett modernare och mer levande program.
– Det ska bli kul att göra något som är lite annorlunda, säger han.

Annons

Det klassiska tv-programmet sändes mellan 1962 och 2000 med några uppehåll. Den nya versionen får en uppfräschning, men folkbildningen står fortfarande i fokus.

– Det blir inte som det gamla svartvita formatet med tre allvarliga professorer bakom ett bord där en lika allvarlig programledare ställde svåra frågor till dem, säger Kristian Luuk till TT.

Även frågorna kommer att skilja sig en hel del ifrån originalet.

– Det kan vara barnsliga tankar, så som hur många hästkrafter har en människa eller kan man leva av sig själv genom att äta snor och naglar. Det kanske låter som barnsliga frågor men jag tror att när de frågorna ställs till professorerna så kommer de förmodligen lyfta det där.

Programledarduon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson kommer också vara med på ett hörn. Och de har redan varit med och spånat fram idéer till programmet.

– Deras program "Boston tea party" var i den andra ytterkanten. Där tog de in Filip Hammars gymnasiekompisar som fick visa snoppen bakom ett draperi och så skulle han gissa vem som var vem. Det kommer inte SVT att göra men det kommer inte vara lika dammigt som det gamla svartvita. Vi lägger oss däremellan.

För att få in frågor kommer programmet att vända sig till svenska folket som kommer att kunna skicka in sina frågor och funderingar.

Inspelningarna av "Fråga Lund" drar i gång i sommar och kommer att sändas till hösten.

– Jag har uttryckligen bett om att jag inte ska sitta bakom ett skrivbord utan att jag ska stå upp, säger Kristian Luuk.

TT

Mer läsning

Annons