Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Viljan att hjälpa människor

Fyrtio personer jobbar ideellt på Röda korset i Forsa som nu utvidgar sina lokaler för att ta emot fler kläder och saker.

Läs också: Den iskalla verkligheten bakom vår nya serie.

– Vi fick frågan om det går att lämna saker här, för att slippa åka till Delsbo för att skänka till de asylsökande på Svanbacken. Självklart ordnar vi det härifrån, säger Jan Haglund, ordförande i Röda korskretsen i Forsa.

Röda korset driver en stor second hand-butik i Forsa, lokalen på 630 kvadratmeter var ursprungligen bibliotek men har också använts som livsmedels- och cykelbutik. Under förra året kom det i genomsnitt 200 personer per dag till butiken och tillhörande kafé. Under samma år skänktes överskottet av verksamheten till biståndsverksamhet, så som Världens barn, sammanlagt 600 000 kronor. Verksamheten drivs av fyrtio personer, medlemmar i föreningen.

– Den största utgiften vi har är lokalen. Ingen av oss får någon lön, men vi får glädje och gemenskap, säger föreståndare Lena Haglund, Forsa.

Läs också: Rekordmånga asylsökande.

Den sociala verksamheten var orsaken till att butiken startades, och behovet av en gemenskap är fortfarande en bärande tanke för Röda korset i Forsa och mötesplatsen Kupan.

– Vi har ingen direkt verksamhet för flyktingar. Men indirekt handlar ju allt vi gör om att hjälpa människor med behov, säger Jan Haglund.

Här hittar du en lista på insamlingsplatser och öppettider.

Stor omsättning på kläder i Söderhamn.