Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Tre hälsingar i SM-topp

Ovanligt många spände bågen i Höghammarhallen. Men bara några få pallade för medaljtrycket i inne-SM.

Tre kom från Hälsingland: syskonstjärnorna Jakob och Lina Björklund från Edsbyn fick sällskap av Iggesunds rekordman Per-Johan Spång.

Sällan har ett SM med över 340 deltagare avgjorts i en sådan fokuserad tystnad.

Bågskytte på högsta nivå kräver en avspänd fokusering, oavsett vilken klass det handlar om.

När Bollnäs för andra gången på kort tid, senast var det 2012, arrangerade inomhus-SM i tavelskytte var konkurrensen stenhård i de fyra disciplinerna recurve (OS-bågen), compound, barebow och långbåge.

Vid lördagens kvalskjutning var det mäktig syn när 200 skyttar radade upp sig och fyllde hallen med ett pilregn.

Första SM-dagen blev också lyckad för de lokala medaljhoppen i lagtävlingen.

Edsbyn höll stilen starkt och tog hem guldet i barebow med favoritlaget Lina Björklund, Jakob Björklund och Jouko Niskanen. De var 20 poäng före tvåan Avesta.

Även Iggesund tog hem en SM-titel, då i långbåge med ett lag bestående av Per-Johan Spång, Gilbert Spång och Johan Wallin. Och där var dessutom 215 poäng nytt svensk rekord.

Per-Johan Spång är sannerligen i rekordform, den mångsidige (kan skjuta allt) 40-åringen från Iggesund förbättrade även sitt eget svenska rekord i långbåge från 562 till 568 poäng under grundskjutningen.

– Jätteroligt! Grundomgången var tuff men jag lyckades vinna den också. Och egentligen håller jag på mest för skoj numera, säger Spång.

I söndagens semifinal hade han de små marginalerna på sin sida i särskjutning för en final, som han sedan vann med klara 7–3 över Södertäljes Patrik Hjerteblom.

Spång fick bågskyttets första Hälsingeguld redan 1995, bland annat efter en sjunde plats i VM.

Lina Björklund fick sitt efterlängtade Hälsingeguld i år, och i SM visade allra bästa klassen.

– En kanonhelg, jag har skjutit väldigt bra hela tiden, säger den 34-åriga världsstjärnan som vann i överlägsen stil, och sopade hem sin final först av alla med 6–0 mot Veronica Lindkvist från Säter.

– Det var mitt 24:e guld, om man räknar alla varianter. Jag siktar på att slå Göran Bjärendals rekord på 40 medaljer, säger Lina – som också kunde glädja sog åt en framgångsrik helg för lillebror Jakob.

Han tog sig ända till final i barebow, och slog på vägen ut en gammal världsmästare. I finalen hämtade han igen underläge 2–4 till 4–4 men föll till slut med 4–6 mot Mats Axeflod från Lindome.

– Helt okej ändå, jag har skjutit stabilt. Och det här rankar jag absolut som topp 3 i karriären, säger Jakob, som sedan tidigare har ett S-guld i fältskytte och två brons på tavla utomhus.

Säsongens stora mål är nu givet för de pricksäkra syskonen...

– I augusti ska jag absolut försöka få med mig brorsan på fält-VM i Kroatien, säger Lina Björklund.