Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Träning i livräddning

Övning ger färdighet. På måndagen tränade ambulans, räddningstjänst och polis på att rädda svårt skadade ungdomar ur en kraschad buss i närheten av Fönebasen.

Den vita skolbussen har krockat med en röd Opel och ligger vält vid sidan av vägen. Inifrån hörs dunkningar och kvävda rop, och utanför springer en chockad kvinna och skriker efter hjälp.
Men det är inte så illa som det låter. Bussen är egentligen skrotad sedan länge och scenen är en övning, i regi av de så kallade blåljusyrkena i Gävleborg: polis, ambulans och räddningstjänst.
– Man brukar säga att ungefär en gång per år inträffar en rejäl busskrasch i Sverige. Då gäller det att ha beredskap, och särskilt här där vi har många som passerar på väg mot fjällen till exempel, säger Mattias Björk, ambulanssjukvårdare och övningsledare.


Modellen för den påhittade olyckan berättar han att man delvis hämtat från Ängelsberg, där en buss 2003 kanade av vägen i vinterhalkan, och sex personer omkom.
En situation som kräver beredskap, precision och bra samarbete hos räddningspersonalen.
– Det är en relevant övning och ett möjligt scenario. Vintertid så är det ju nästan alltid snö och halt här, säger han.


Först rullar ambulansen in på den arrangerade olycksplatsen. Sedan räddningstjänst och polis. Tanken är att situationen ska vara så autentisk som möjligt när larmet har gått, och på plats finns även ett antal observatörer som då och då ger instruktioner och råd till räddningspersonalen som jobbar för fullt kring bussen.
Allt handlar om att arbeta så effektivt det går för att rädda liv, och det gäller även att de som ska spela skadade får så noggranna instruktioner som möjligt.
– Du ska låtsas vara medvetslös när de kommer in i bussen, säger en instruktör till Jesper Hedblom, som har fått en klarröd blodstrimma målad på ena kinden.


Jesper går tredje året på omvårdnadsprogrammet på Bromangymnasiet i Hudiksvall, och har åkt till Föne tillsammans med sina klasskamrater för att delta i övningen.
– Jag skulle vilja jobba som brandman i framtiden, och det är ju bra att veta hur det går till på en olycksplats, säger han.
Hela övningen tar drygt två timmar, innan Mattias Björk blåser för slutsignal i sin visselpipa.
Och det är bra att öva på rutinerna om olyckan skulle vara framme, men helt förberedd går det inte att vara. Åtminstone inte känslomässigt, menar Fredrik Martens, yttre befäl på Hudiksvallspolisen.
– Det kan ju vara kaotiskt när man kommer till en olycksplats och jag vet inte om det går att vänja sig vid att se skadade barn. Då är det viktigt att man får prata efteråt, och det har vi bra möjligheter till i dag, säger han.