Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Nu rullar den riksunika bedömningsbilen i Los

Vid klockan 8 på tisdagsmorgonen klev Henrik Björk på sitt första 24-timmarspass som sjuksköterska i Los nya bedömningsbil.

Annons

Tillsammans med åtta andra sjuksköterskor har Henrik Björk rekryterats från ambulansorganisationen i Hälsingland för att turas om att bemanna bedömningsbilen.

Läs mer: Bedömningsbil ska säkra vården i glesbygden

Ett dygn i veckan kommer Henrik vara på plats i Los. Utöver det kör han ambulans med utgång från Ljusdal. Det som skiljer arbetet i bedömningsbilen från det i ambulansen, förutom att den är mindre och inte har någon bår, är att Henrik arbetar ensam.

– Den väsentliga skillnaden är att det är ensamarbete. Men det sjukvårdande arbetet är detsamma, säger Henrik Björk.

Läs mer: Akutbil ger Los mer vård

Bedömningsbilen har även möjlighet att ta med sig räddningstjänsten på sjukvårdslarm och eventuellt en sjuksköterska från Furugården.

Samtidigt kommer den sjuksköterska som bemannar bedömningsbilen genom det riksunika samarbetet med Region Gävleborg och Ljusdals kommun att bistå primärvården och den kommunala hemsjukvården med hjälp.

– Vi ska kunna förstärka upp, framför allt nattetid, när det behövs ute i bygden, säger Henrik Björk.

Läs mer: Akutbil i stället för ambulans oroar facket

Att vid till exempel en trafikolycka med flera skadade personer komma ensam till platsen tycker Henrik Björk kan kännas smått nervöst.

– Men jag tänker som så att bara förra veckan hade de individerna fått vänta väldigt länge helt själva. Som det är nu har de åtminstone någon där som kan göra någonting innan vanliga ambulansen kommer.

– Vi är ju här för befolkningen och då är det bättre att det kommer någon än ingen alls.