Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV + TEXT: Förskolelärare kritiska till sparförslag: "Det kommer gå ut över barnen"

Större barngrupper kan bli verklighet om sparförslagen inom skolan går igenom.
På förskolan Bofinken finns en stor oro efter beskeden.
– De tar på fel ställen, säger förskoleläraren Maria Pettersson.

Det är en vanlig förmiddag på Bofinken i Ljusdal. Några av barnen i femårsgruppen är utomhus, men de flesta håller till i allrummet. Förskoleläraren Maria Pettersson hjälper till att bygga lego.

– Det är ett fantastiskt jobb, ingen dag är den andra lik. Det är klart det är jobbigt, men det finns så många "happy moments" med barn. Det är de man förlorar om det blir fler barn, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Gymnasieprogram nedläggningshotade efter sparförslag

Just fler barn, eller större barngrupper, är det förslag som ligger på bordet för att spara pengar till nästa år: nyckeltalen ska höjas från 5,1 till 5,4 barn per vuxen. För en utomstående låter inte det så mycket, men Maria Pettersson menar att det skulle göra stor skillnad.

– Jag tycker egentligen att smärtgränsen är nådd, säger hon.

Hennes kollega Åsa Evensson nickar instämmande och fyller i.

– Vår situation är inte dålig här i dag, men om de beslutar om större barngrupper kan det få katastrofala följder. Det är inte rättvist mot barnen eller mot oss som jobbar här, säger hon.

TV: Slotte reagerar på nedläggningshot.

Åsa Evensson är lika kritisk mot förslaget att spara in på elevhälsan, där bland annat en specialpedagogstjänst kan försvinna. Även där tror hon att konsekvenserna kan bli kännbara.

LÄS MER: Utbildningsnämnden ber om mer pengar

– Det är många som behöver elevhälsa. Men det är samma påse. Det är barnen det sparas på, säger hon.

Lekstunden inomhus håller på att ta slut. En efter en springer barnen ut på skolgården för att leka. Att bli fler skulle vara roligt, säger Lisa, 5 år, medan hon tar på sig jackan.

– Då kan man få fler kompisar.

Men för många fler får det inte bli, säger hon efter ett tag.

– Då blir det trångt, säger Lisa.