Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Storslaget drama på finnskogen

Vad händer inombords med den som blir utröstad och inte längre får vara med? Den frågan ställs i dramat Utlottningen som på söndagen spelades på Finnskogsteatern vid Loses i Gustavsfors.

Händelseförloppet bygger på ett avsnitt ur den medeltida Gutesagan där Gotlands äldsta historia finns nedskriven. Den berättar om svåra nödår i folkvandringarnas tid och hur svälten tvingar det gotländska tinget att arrangera ett lotteri för att välja ut vem som får vara kvar och vem som måste lämna ön.

Ett ämne som är nog så aktuellt i dag, med stora delar av jordens befolkning på flykt. Och det är inte mindre aktuellt här i ett förhållandevis lugnt och tryggt Sverige. När företagen drar ner på personal eller någon ska röstas ut ur populära dokusåpor som Robinson eller Big Brother, måste alltid någon välja och någon måste bli bortvald.

På Finnskogsteatern är det GE-klaven som tillsammans med Hörkens och Ljusnarsbergs kyrkokör och musiker framför det som mest påminner om ett klassiskt antikt drama. Ackompanjerade av folkmusikinspirerad musik sjunger och reciterar sångarna berättelsen framåt och var kan det här göra sig bättre rättvisa än på Finnskogsteaterns öppna vridscen.

Under dirigenten Lena Riebacks fasta ledning tar körsångarna sin publik i de hisnande kasten mellan hopp och förtvivlan. För hur mycket elände vi människor än råkar ut för ligger det mycket i textraden som inleder den gamla Gutesagan; "Allt är bundet i ringar".

Bara tiden fått läka alla sår återkommer nästan alltid hoppet och tron på framtiden. Dessvärre brukar det inte dröja länge innan vi människor punkterar allt ihop igen.