Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Spännande möten vid kaffebordet

Fikasällskapet i Edsbyn är med och bygger broar mellan svenskar och invandrare. Det gör man genom att skapa spännande möten hemma vid kaffeborden.

– Bjuder man hem någon till sitt hem, så öppnar man lite av sitt hjärta. Det behövs fler möten. Och vi kanske behöver träffas på riktigt, säger Anette Helgesson för det nystartade sällskapet.

– Vi som är engagerade i Fikasällskapet gör det helt ideellt och på vår fritid, säger Anette Lindblom.

Den 6 december ordnar man en fikastafett. Det innebär kort och gott att svenskar bjuder hem invandrare på fika i sina hem. Eller att invandrare som lär sig svenska bjuder hem svenskar till sina hem. Eller så går man hem till någon som bjuder på fika.

Fikasällskapet tar emot anmälningar. Sedan går man igenom anmälningarna och parar ihop värdar och gäster för att skapa de bästa möjliga mötena vid kaffeborden.

Man kan även gå in på fikasallskapet@outlook.com och anmäla sig.

Mer info kommer också att finnas på Fikasällskapets Facebooksida.

Liknande sällskap har dykt upp på olika håll runtom i landet.

Förebilden är Invitationsdepartementet som Ebba Åkerman, som undervisar i svenska för invandrare, startade. Ursprungsidén där är att utan några krav på fortsättning äta middag tillsammans och på det sättet skapa nya kontakter.

Invitationsdepartementet är ett privat initiativ. Samtidigt som det är icke-statligt, lokalt, ideellt och partipolitiskt och religiöst obundet.

I Edsbyn är det här något helt nytt. Tanken gruppen har här är att fler människor ska mötas, fika och prata. Bästa sättet att lära sig ett språk är att få möjlighet att prata det.

Det är också viktigt att få lära känna någon från ett annat land. Det finns förutfattade meningar både om invandrare bland svenskar och om svenskar bland invandrare, som man kan sticka hål på under ett samtal.