Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Snart fylls pumparna i Arbrå

Bröderna bakom Vallsta macken AB har gjort det igen – handlat för att hålla bygden levande. Som nya ägare till Arbråmackens pumpstation realiserar de nu återöppningen av den.

Nya skyltar ska monteras och några tekniska lösningar installeras – sedan är stationen redo att ta emot tankkunder igen. Om några veckor ska det vara fritt fram att köpa soppa.
– Nu är det på banan så i mitten av februari kan man börja tanka här igen, beroende på hur förberedelserna flyter på. Det är omskyltning och montering av automatiska pejlingar på tankarna, både en del fysiska grejer och avtalsgrejer som måste lösas, säger Daniel Eriksson, en av bröderna i den familjeägda bolagskoncernen Vallsta skogsmaskiner AB, där Vallsta macken AB är en del.
Pumparna har stått tomma i över ett år. De drivande i Arbråmackens ekonomiska förening har rivit sina hår och känt frustration över att inte kunna svara på Arbråbornas frågor: "Hur går det med macken?"
– Vi har genomlidit ett elände, det har varit jobbigt att gå ut, säger Jan-Erik Wall, föreningens ordförande.
Några svar har de inte haft att ge. De har inte vetat hur det skulle gå med bensinstationen, som de själva tog initiativet till för två år sedan.
Den förre ägaren, Ulf Brodén i Kovland med Eco-oil Arbrå, har de inte lyckats komma i kontakt med och en lösning för macken har känts fjärran.
– Det värsta jag vet är när människor kommer och säger "vad var det jag sa", säger Jan-Erik Wall.
För Emelie Isaksson som driver Timebutiken var det inte hållbart länge till.
Hon öppnade i mars 2012. Sedan dess har hon som ensam försäljare kämpat på med ett mindre kundunderlag än budgeterat.
– Ovissheten har varit det värsta. Frågan är hur länge till jag hade stått ut att jobba själv, så vill man inte leva sitt liv, säger hon.
Men så blev Eco-oil Arbrås konkurs ett faktum och i mitten av december 2013 skrev konkursförvaltaren, advokat Peter Thoms, kontrakt med köparna från Vallsta.
– Vi är mycket glada att det blev den här lösningen. Den lokala anknytningen sätter vi stort värde på, säger föreningens sekreterare Ulf Jansson.
– Vi tyckte att det är viktigt att få till en långsiktig lösning även för en mack i Arbrå, säger Markus Mörk från de nya ägarna.
Genom verksamheten i Vallsta har de avtal med Q-Star, som nu smidigt kan utökas att även omfatta macken i Arbrå.
– De håller en bra prisbild över lag och det är en fördel för dem som har Q-Starkort att det blir samma i både Arbrå och Vallsta, säger Daniel Eriksson.
Med trafik till bensinstationen kommer också Emelie Isakssons entrédörr att brukas flitigare.
– Det här betyder jättemycket, nu kommer det att bli som jag budgeterade från början. Jag har härdat ut och väntat på det här jättelänge. Det här blir mitt första riktiga turistår med butiken.