Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Självmord en del av vardagen

– Det allra värsta är vuxna som lär barn att gena över spåren. Jag har sett en pappa som tryckte barnvagnen under de nedfällda bommarna och gick över spåret, säger tågvärden Mikaela.

Kim Karlsson har arbetar som lokförare hos Tågkompaniet som bland annat kör X-tågen i Gävleborg.

– Rådet vi har fått om det är någon som kliver upp på spåren framför oss, är att vi ska hålla för öronen och titta bort. Allt för att få så få minnesbilder och minnesljud som möjligt, säger Kim Karlsson.

När det händer olyckor tas lokföraren och oftast även tågvärden ur tjänst direkt. Tåget står still tills det finns ny personal som kan fortsätta att köra. Tågpersonalen som har varit med om olyckan får åka hem tillsammans med utbildade kamratstödjare. De har möjlighet att prata med psykolog och innan de får arbeta igen ska de träffa en läkare.

Ett annat arbetsmiljöproblem för tågpersonalen är allt spring över spåren. Enligt järnvägslagen är det förbjudet för obehöriga att vistas i spårområdet.

– Jag tror att det är svårt att bygga för att få bort självmorden som sker på järnvägen. Och för de som genar så krävs en attitydförändring, det spelar ingen roll om det finns en gångtunnel femtio meter bort, folk genar över spåren ändå, säger Stefan Johansson.

Hör Kim Karlsson berätta i tv-klippet hur han upplevde en av sina första olyckor som lokförare.

Fotnot: Mikaela vill av säkerhetsskäl inte att hennes efternamn publiceras.