Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Så ska bandyns ekonomi räddas

"Hälsingeklubb i ny affär med mångmiljonär." Gick du på den imorse? I så fall var du inte ensam. Läs hela artikeln - aprilskämtet - här och kommentarerna som kom in.

Bollnäs bandy har liksom flera andra bandyföreningar kämpat i åratal för att få till en trygg och stabil ekonomi.

Ett sätt att trygga ekonomin för framtiden är att följa andra föreningars, så som Modo Hockeys och LF Baskets, fotspår och byta namn till sin huvudsponsor.

– Det gäller hela tiden att hitta nya kreativa sätt att få in pengar, säger Marcus Sandberg, vice ordförande för Bollnäs bandy.

Därför väljer föreningen nu att ändra lagnamnet – till Monitor GIF.

– Vi känner att vi inte har råd att tacka nej till den hör möjligheten längre. Och på det här sättet får vi in en stor investerare som verkligen tror och vill hjälpa oss att ta över Bandysverige, säger Marcus Sandberg.

Bakom namnbytet står så klart Hudiksvalls egen multimiljonär Åke Persson, som till vardags driver det extremt framgångsrika företaget Monitor, i Hudiksvall.

– Jag har alltid haft ett gott öga till bandyn och sörjt att vi inte längre har något lag här i Hudiksvall. När jag fick höra att Bollnäs sökte nya innovativa finansieringsvägar hann jag knappt ta på mig sockorna innan jag bestämt mig för att gå "all in", säger Åke Persson, som även innan namnköpet sponsrade laget.

Han har tidigare blivit känd som en av Sveriges mest generösa företagare, då han beslutade att dela ut företags vinst till sina anställda. Han har dessutom investerat i en mödravårdsklinik i Uganda samt nyligen startat det privata vårdbolaget Monitor Hjälpen.

Varken Åke Persson eller Marcus Sandberg vill gå in på hur mycket pengar bandyaffären involverar. En källa till tidningen säger emellertid att "nu kan hela truppen torka bort svetten med tusenlappar efter träningen".

Enligt bandyförbundets jurist Ensimmäinen Huhtikuu är det första gången som ett bandylag i Sverige byter namn på det här sättet, även om liknande affärsuppgörelser förekommer i andra idrotter.

– Jag måste ge dem en eloge för att tänka i nya banor. Men det här är så magstarkt att jag kommer ligga och lusläsa våra regelböcker om kvällarna. Om vi inte hittar något sätt att stoppa det här dröjer det inte länge innan vi ser en match mellan McDonalds IF och Max Hamburgare BF på Friends Arena, säger Ensimmäinen Huhtikuu, som ursprungligen kommer från Finland.

Tidningen har varit i kontakt med övriga hallösa hälsingeklubbar. De säger sig ha känt till Bollnäs planer en tid och uppger att de initierat egna förhandlingar med andra företag.

– Det är klart vi är lite sura på Bollnäs som lyckades sno åt sig pengarna från Monitor-Åke, vi ligger ju ändå närmast Hudik. Men vi förhandlar med Söderhamn Eriksson och McDonalds i stället. Vi behöver pengarna och har vi tur spelar vi med nya tröjor nästa säsong, säger Brobergs IF:s ordförande Per Tapper.

En källa inom Ljusdals BK uppger att även de försöker hitta nya sätt att finansiera sin verksamhet.

– Vi har ju haft Exte world cup, nu kanske det är dags att byta namnlaget i stället, säger den anonyma källan.

Resursstarka Edsbyn IF skrattar emellertid åt småbrödernas försök att håva in mer pengar.

– Vi har vårt på det torra, men det är roligt att smågrabbarna försöker komma ikapp storebror, säger en person i föreningens styrelse, som önskar förbli anonym.

Bollnäs namnbyte har slagit ned som en bomb hos de verkliga bandyentusiasterna. Alla är inte glada.

Finns det inte en risk att era fans och sponsorer vänder er ryggen?

– Nä. Klart vissa kommer att bli ledsna, men vi är ju fortfarande samma gamla klubb. Ramsan "Attack, attack, en Bollnäs-attack" funkar ju med "Monitor" också, säger Marcus Sandberg vid Monitor bandy, före detta Bollnäs bandy.