Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Regeringen lovar bra järnväg och skola

Fortsatt väg mot fler i arbete. Det var budskapet när Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) och hennes allianskollegor presenterade regeringens vårbudget på Söderhamns flygmuseum.

I sin budget utgår regeringen ifrån att den svenska ekonomin håller på att återhämta sig, med fler i arbete och krympande budgetunderskott. I det läget får man dra ner på stimulanserna, och höja skatten på tobak och alkohol så att man har pengar till nästa gång det krisar.

Frågan är nu bara hur man säljer in det budskapet i ett Hälsingland där det kan bli skattehöjningar av en helt annan orsak, nämligen att kommunernas ekonomi inte går ihop.

– Det kan vara så att vi som sitter hemma vid köksborden inte känner av den här jättestora förändringen, men den är viktig. För när det börjar ljusna i länderna omkring Sverige, så är det de som egentligen köper de varor som tillverkas här. Det är det som gör att vi får jobb här, sa Catharina Elmsäter-Svärd.

Vid sidan av vårbudgeten talade infrastrukturministern mycket om hur regeringens nationella transportplan skulle gynna Gävleborgs län och Hälsingland. I transportplanen finns fler mötesspår längs Ostkustbanan och omdirigering av godstrafiken till sträckan mellan Söderhamn och Kilafors. Totalt kommer 86 miljoner kronor att investeras i Gävleborg.

– Om människor ska ta sig till jobb och studier måste de kunna resa. Och här är det många som vill kunna resa bättre på järnvägarna som Ostkustbanan, och kunna lita på att tåget går, sa Catharina Elmsäter-Svärd.

Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Tomas Tobé lovade att regeringen skulle satsa 50 miljoner kronor på skolorna i Hälsingland.

– Vi kommer att erbjuda mindre grupper i förskolan, och läxhjälp i skolan. Vi gör ett lågstadielyft som innebär mindre klasser och fler lärare. Det tror jag är oerhört viktigt, för att bygga bättre skolresultat och skapa framtidstro, sa han.