Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Pokermiljonärer tipsar – så blir du en vinnare

De har hela världen som arbetsfält och de spelar om miljoner.
26-årige Anton Bertilsson från Härnösand blev 5,5 miljoner rikare när han nyligen kom tvåa i en stor pokerturnering i Prag.
Några veckor innan fick Sverige sin första världsmästare i poker.

Sverige är en stormakt i poker. Anton är en i raden av professionella pokerspelare som kommer från Härnösand.

Jocke Bäcklund och Leon Nordin är två andra. Den här veckan deltar de i en ännu större turnering Melbourne i Australien.

Via Skype når vi Jocke Bäcklund, 29 år, på hans hotell. Det är 13 timmars tidsförskjutning. Klockan är nio på kvällen och han laddar för morgondagen.

Efter två dagars spel ligger han tvåa.

– Jag är nöjd med mitt spel så här långt, säger Jocke Bäcklund.

Han satsar allt på pokerspelet, ett intresse som föddes efter gymnasiestudierna i Härnösand.

– Det började på allvar när jag gick med i den nystartade pokerklubben i Härnösand. Vi var ett gäng killar, de flesta med en bakgrund i idrotten, som tyckte att det var spännande. Själv spelade jag handboll i Brännan, Anton lirade fotboll i Älgarna och Leon gick på golfgymnasium.

– Det var en riktig guldålder, det var lätt att vinna pengar. Nu är det betydligt tuffare, fortsätter Jocke Bäcklund.

Han lägger ner minst fem timmar om dagen på sitt pokerspel. Förutom alla tävlingar blir det mest spel online. En hel del tid går åt till att diskutera taltik tillsammans med andra pokerspelare. Poker är en individuell sport och det kan bli svårt att klara sig helt på egen hand. Det är viktigt med nätverk, framförallt på sociala medier.

I höst fick Sverige sin första världsmästare i poker, Martin Jacobsson, som tog förstapriset på 10 miljoner dollar.

Och Anton Bertilssons seger i Prag har inneburit att Sverige har de hetaste spelarna i världen.

Anton Bertilsson har varit professionell spelare ända sedan han slutade gymnasiet, det har snart gått åtta år. Uppståndelsen var stor efter andraplatsen i Prag.

– Det känns helt fantastiskt och jag har fortfarande inte hunnit smälta det som har hänt, säger han i full färd med att flytta till Åre där hans sambo Sofie Zidén har fått jobb som läkare.

Själv har han aldrig haft ett riktigt jobb, mer än ett sommarjobb under gymnasietiden. Föräldrarna i Härnösand var i början tveksamma till hans intresse, men är det inte i dag.

Han insåg tidigt att pokern var hans framtid. Redan på gymnasiet spelade han med vännerna, de analyserade spelet och samlades på ortens pokerklubb.

– Drömmen var att bli fotbollsproffs. Jag har alltid gillat kortspel och blev inspirerad av Jocke Bäcklund. Började fatta på gymnasiet att jag kunde bli riktigt bra i många år framöver.

– Man behöver inte vara en stjärna i matematik, jag har inte fått den begåvningen. Men jag är bra på att se samband och mönster.

Det finns en oskriven regel att man inte pratar om några summor. För Anton Bertilsson har ekonomin inte varit något problem genom åren.

Han har valt att spela enstaka liveturneringar men trivs bättre online, där han spelar 4-5 timmar om dagen fem dagar i veckan.

– Det blir mycket lättare att ha ett vanligt liv med vanliga rutiner. Det sliter att resa runt, jag trivs bra att spela hemma. Men jag kommer inte bli den stora stjärnan, säger han.

Anton tror att spelformen på online snart är förbi i takt med att datorerna blir smartare och smartare. Och han funderar redan på framtiden när pokerkarriären är slut.

Andraplatsen i Prag gav honom 582 720 euro, vilket motsvarar cirka 5,5 miljoner kronor. Vinsten är dessutom helt skattefri för spel inom EU. Utanför Europa är det däremot skatt på vinster.

Hur förberedde du dig inför tävlingen?

– Jag och min flickvän semestrade i St. Maarten i två veckor. Vi reste runt, tog det lugnt och åt god mat. Jag har aldrig känt mig så harmonisk inför en turnering.

Vad ska du göra med pengarna?

– Det lutar åt att det blir en ny lägenhet i Stockholm. Men nu ska vi först flytta till Åre i ett halvår. Sedan får vi se vad det blir, säger Anton Bertilsson.

Varför finns det så många duktiga pokerspelare i Sverige?

– Vi lever i ett öppet samhälle där det är lätt att kommunicera och ifrågasätta. Det är en bra sammanhållning mellan oss som spelar, vi tipsar varandra och diskuterar.

Hur ser din framtid ut?

– Jag inser förstås att jag inte kan hålla på hur länge som helst. Funderar på att läsa ekonomi och kombinera studierna med lite spelande, har flera kompisar som gör det. Men inget är bestämt, säger Anton Bertilsson.