Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Oksanens brandtal om försvarsvilja från Folk och Försvars Rikskonferens

Under Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen i januari anordnades seminariet ”Varför ska vi ha ett totalförsvar? - förankring och försvarsvilja” där Jenny Deschamps-Berger, sektionschef för analys vid centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet vid Försvarshögskolan (FHS), Benjamin Dousa, förbundsordförande MUF och Hanna Lidström, språkrör Grön Ungdom deltog tillsammans med undertecknad.

I uppdraget ingick att hålla ett brandtal på två minuter om totalförsvaret, som är all samhällsviktig verksamhet som ska bedrivas under ett krig.

Totalförsvarsplikten omfattar också alla mellan 16 och 70 år, och Sveriges grundläggande idé om det värsta inträffar är som det står i skriften ”Om Krisen eller Kriget kommer” som delades ut i fjol till alla hushåll: ”Om Sverige blir angripet av ett annat land kommer vi aldrig att ge upp. Alla uppgifter om att motståndet ska upphöra är falska”.

TV: Se Oksanens brandtal här:

Här är mitt tal:

"Medborgare!

För hundra sedan valde vi väg. Vi valde demokrati framför att dras in i den malström som Europa då befann sig i med revolutioner, auktoritära strömningar och krig. Vi valde frihet, vi valde suveränitet, vi valde själva att forma vårt öde.

Den resan var inte lätt. Den var inte utan prövning. Vi såg ett 30-tal när totalitära idéer växte som en sjuka i Europa. Vi såg också vad det här ledde till i augusti 1939, hur de stora staterna med andra idéer än våra ideal bestämde sig för att dela upp Europa.

Det ledde till att våra grannar och vänner, som ville leva i fred och frihet, faktiskt inte fick göra det. Vårt öde blev annorlunda. Vi lyckades stå utanför, men Finland, Norge och Danmark fick pröva på kriget. Estlands, Lettlands och Litauens frihet försvann, en frihet som var försvunnen sedan under 50 år.

Kalla kriget minns de äldre av er. Sedan kom den lyckliga tiden. Den som vi kan kalla för vår generations La Belle Époque, den vackra epoken. Det var den fullkomliga tiden då vi levde i tron att de här sakerna, som våra far- och morföräldrar behövde stå upp och slåss för, var vunna, segern given och att vi inte skulle behöva göra uppoffringar.

Nu kliver vi åter in i en tid då vi prövas. Vi står inför en osäker framtid; klimatförändringarna pressar på, vi ser revanschistiska makter resa sig och vi ser de ideologier, som vi trodde tillhörde historiens skräphög, återigen göra framsteg.

Om det då en dag blir så att vi hamnar i krig, minns då att vi inte valde kriget. Men vi väljer att själva värna oss, vårt sätt att leva och vår frihet.

Det är alla medborgares ansvar, därför är också totalförsvaret en omistlig kärna i en liten demokratisk stats innersta väsen."