Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Myndighetens nya besked – tillåter endast bordsservering

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Restauranger och kaféer får endast ha bordsservering. Åtgärder syfte är att sakta ner smittspridningen av det nya coronaviruset. Det meddelande socialminister Lena Hallengren under en pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Annons

Folkhälsomyndigheten har under tisdagen beslutat om nya åtgärder som påverkar all verksamhet där man serverar mat och dryck och som är anmälningspliktiga enligt livsmedelslagen. Det handlar alltså om kaféer, restauranger, barer och nattklubbar.

– Endast bordsservering kommer att tillåtas. Beslutet kommer att påverka företagare och anställda runt om i landet. Det förstår vi, men det är nödvändigt, säger socialminister Lena Hallengren under en presskonferens.

Beslutet tas med hjälp av smittskyddslagen. Det innebär att regionala smittskyddsläkare, i samråd med kommunen, kan stänga verksamheter som inte uppfyller de nya kraven.

– Ambitionen är att detta träder i kraft så fort som möjligt, förhoppningsvis redan imorgon, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Enligt honom får alla verksamhetsägare krav på sig att ta fram en plan för hur de ska minska smittspridningen inom sina verksamheter.

– Det blir också tvingande att bara tillåta bordsservering. Där servering sker till sittande gäster vid bord. Man ska också ha glest mellan borden, säger Johan Carlsson.

Se sändningen från presskonferensen i repris nedan – i samarbete med Expressen TV: