Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Minister besökte Kinsta

Närproducerad mat till skolor och äldreboenden, fler jobb på landet. Det var ämnena för dagen när landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) gjorde ett studiebesök på Kinsta hönsgård.

Gården, som drivs som ett familjeföretag, kommer från och med måndag att leverera ägg till äldreboenden, förskolor och skolor i både Söderhamn och Bollnäs. Landsbygdsministern verkar nöjd med regionens beslut att satsa på närproducerat.

– Det ger arbete i en bygd och det är viktigt eftersom det ger underlag för affären, macken och skolan. Finns det inga jobb så drar folk någon annanstans. Därutöver finns ju en miljöaspekt, att nyttja de marker, den kunskap, de djur och så vidare som finns i ett område. Det ger oss förutom mat som är miljövänlig och håller hög kvalitet dessutom ett öppet landskap som attraherar människor i turistnäringen, sa Eskil Erlandsson.

Inför besöket hade han uttalat sig på Landsbygdsdepartementets hemsida om vikten av att ställa krav på maten vid offentliga upphandlingar.

– Alldeles uppenbart kan man ställa krav på de produkter som handlas in till en kommun. Man ställer ju krav på sängarna i ett äldreboende och man ställer krav på hemtjänstens bilar. Så vill man ha ekologisk mat kan man ju ställa krav på det och vill man grisar med en svans kvar när de slaktas så kan man ju ställa krav på det till exempel, sa Eskil Erlandsson.

Vad ska du göra här i dag?

– Jag ska titta på den produktion som är här och hur de har lyckats bygga upp en verksamhet som ger ett antal jobb och högkvalitativ mat.

Eskil Erlandsson möttes upp på gården av Magnus Svensson, Centerns gruppledare i Söderhamns kommunfullmäktige. På plats fanns också Inköp Gävleborgs vd Johan Almesjö och LRF Söderhamns ordförande Sven-Ulrich Ohlsson.

Susanne Mårtensson som äger Kinsta hönsgård visade runt i packerier och hönshus, där sammanlagt cirka 26 000 frigående hönor vistas. Med knappt ett ägg per dag och höna blir det en del jobb för Susanne Mårtensson, hennes man Conny och deras tre anställda.

När leveranserna drar i gång från och med måndag ska omkring 4000 ägg om dagen transporteras till olika kommunala inrättningar i Söderhamn och Bollnäs. Leveranserna sköter Kinsta hönsgård om själva, vilket inte är fallet när gården säljer till stora grossister. Trots att detta gör lokal försäljning mer lönsam finns inga planer på att övergå helt till den lokala marknaden.

– Det tror jag inte att jag klarar med den personal jag har i dag, sa Susanne Mårtensson.

Just transportfrågan är ofta en stötesten när det gäller att få till lokala leveranser, vilket diskuterades en hel del inne i packeriet. En annan fråga som Susanne Mårtensson passade på att ta upp med landsbygdsministern gällde trasiga ägg.

– Ägg som går sönder kan jag inte slänga i kommunens rötanläggning. Det finns EU-direktiv som förbjuder det på grund av risken för salmonellaspridning. Kan man göra något åt det? undrade hon.

– Allt kan man göra något åt. Vi är ju salmonellafria i Sverige. Det måste vi kolla upp, vi tar med oss det, sa Eskil Erlandsson.

Sedan for han vidare för att äta lunch på Bollnäs kulturkrog. Under gårdagen besökte Eskil Erlandsson Mora och Rättvik, där han bland annat besökte slakterier och provsmakade lokalproducerad skolmat.