Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Massera din bebis lycklig

Att bebisar mår bra av närhet vet vi. Med spädbarnsmassage stärks relationen mellan dig och ditt lilla barn. Beröringen kan också lindra magbesvär och ge barnet bättre sömn.

Det är förmiddag på Mikaelsgården i Valbo och kursen i spädbarnsmassage har precis börjat, berättar reportern från arbetarbladet.se.

– Ta av ringar och klockor, uppmanar instruktören Sarah Lööv Koskitalo.

Kursen hålls i andaktsrummet. Belysningen är dämpad och ur stereon hörs stillsam musik. Fönstren har blyinfattade glas i olika färger och skänker rummet en sakral känsla. På golvet har Sarah Lööv Koskitalo lagt ut små bäddar i en cirkel, handdukar och en flaska massageolja.

– Babymassage är kärleksfull beröring av huden. Det stärker anknytningen mellan barn och förälder. Det kan förbättra babyns sömn och ge lindring vid gasbildning och kolik. Vid beröring utsöndras må bra- hormonet oxytocin, förklarar Sarah Lööv Koskitalo.

Fem föräldrar, av åtta anmälda, med spädbarn har kommit till dagens kurstillfälle. Grupperna i spädbarnsmassage får inte vara för stora.

Emma Lööke tycker att det är ett gyllene tillfälle att få en stund med sonen Oliver Lööke, fyra månader.

– Vi får egen tid medan storebror är på dagis. Det är alltid mycket att göra hela dagarna, men här är det otroligt avkopplande. Jag brukar försöka massera hemma också.

Innan de börjar med massagen får alla presentera sig och berätta lite kort om läget. Lisa Josefsson berättar att dottern Althéa Åhlander har sovit hela natten och att hon fick väcka henne klockan åtta för att hinna till kursen. De andra föräldrarna suckar förundrat.

– Oliver är stökig om nätterna. Det blir inte mycket sömn. Han vill helst sova vid bröstet, säger Emma.

De andra nickar igenkännande.

Sedan uppmanas föräldrarna att några djupa andetag och sätta sig bekvämt. De flesta placerar benen som en vagga runt barnet framför sig på golvet.

– Kom ihåg att det är barnet som styr, var lyhörd. Blir någon ledsen eller tröttnar så avbryt, säger Sarah.

De tar av barnen kläderna, även blöjan.

– Ta ögonkontakt och glöm inte att fråga om lov. Får jag massera dig? Ta olja i händerna och värm den. Gör det synligt för barnet. När barnet känner igen ritualen vet de vad som ska hända.

Sarah har en särskild massagedocka som hon använder för att visa de olika rörelserna.

– I dag börjar vi med strykningar på bröstet.

Den första massagerörelsen kallas Öppna boken. De övergår sedan till något som påminner om fjärilsvingar. Bebisarna gör små gurglande och suckande ljud. Knubbiga armar och ben sprattlar i luften.

– Den fysiska närheten mellan barn och föräldrar är grunden för framtida välmående och viktig för barnets förmåga till närhet senare i livet, säger Sarah.

De övergår till att massera barnens armar. De pyttesmå fingrarna gås igenom med fingerramsan: tummetott, slickepott, långeman, gullebrand och lilla vickevire.

Därefter blir det fotmassage med en tåramsa:

– Lilltåa, tåtilla, tillerosa, kroknosa och stortompen upp i vädret!

Det hörs plötsligt ett skvalande ljud och Hanna Eliasson tjoar till. Hon håller snabbt upp en handduk för att skydda sig mot Filips stråle.

– Massage kan sätta i gång saker i kroppen. Man kan bli kissnödig, rapig och törstig, säger Sarah och skrattar.

Emma pustar. Hon börjar få lite ont i ryggen av att sitta framåtböjd och massera.

– Hemma är det lättare när ni kan stå vid ett skötbord eller ligga på dubbelsängen, säger Sarah.

De avslutar med att massera magen. Det blir både vattenhjulet och sol och måne som kan lindra magknip. Slutligen en rörelse som kallas för I love you och lite fingermoonwalk över magen.

Barnen börjar bli trötta och gnälliga. En ljudlig rap hörs från Filip. Medan barnen kläs på tar Sarah fram en gitarr och sjunger försiktigt: Du är så fin och jag tycker om dig. Barnen tystnar och riktar uppmärksamheten mot Sarah. Ida gäspar stort och Althea dricker sömnigt ur nappflaskan.

– Förra gången vi var här sov Oliver i två timmar efteråt, säger Emma.

Medan barnen tar en tupplur passar föräldrarna på att fika och Sarah inleder en diskussion om barns gråt, som faktiskt också är ett sätt att kommunicera.

Fotnot: I mars börjar en ny kurs i spädbarnsmassage på Mikaelsgården.