Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Lyckat jubileum för Dansforum

Samma år som Viksjöforsbaletten firar 25-årsjubileum firar Dansforum 20 år. Och helgens dansande i Viksjöfors höll inte sämre klass än de tidigare årgångarna.

– Det är ju jättebra att de kan få ett sånt här arrangemang att gå bra år efter år och det här i lilla Viksjöfors, säger Anton Bro.

Anton från Kilafors dansar till vardags i Hälsinglands dansteater och under Dansforums dansuppvisning hade han själv ett solonummer på scenen.

– De gör det verkligen bra här i Viksjöfors, fortsätter han. Jag menar, det kommer folk från New York och hela världen! Alla som håller på med det här ska ha en rejäl eloge.

Och samordnare för Dansforum 2014 är Matilda Norling Persson. En lätt stressad Matilda, under lördagen.

– Ja, det är fullt upp, berättar hon. Det är uppvisningar hela tiden så det är en del att hålla reda på. Jag tror att det är närmare 20 nationer representerade här och det är hela tiden någon som behöver hjälp med olika saker.

– Men det var lite omskakande i morse när det regnade så otroligt, säger Helena Ehrstrand, mångårig eldsjäl i Viksjöforsbaletten som på eftermiddagen kunde stå och njuta i solskenet.

– Till dansforum har vi alltid utgått från våra egna dansare och med tiden har vi fått ett allt större nätverk av dansare från hela världen, säger hon. Och nätverket växer hela tiden, nu har vi kanske 200 dansare som visar upp sig och av dem är ett 40-tal från andra länder.

Hon understryker också vilken PR Dansforum ger till bygden.

– Med all publik kanske det är 700 personer här i dag, från hela världen, och tycker de att det är trevligt här i Viksjöfors är det inte helt omöjligt att de vill komma tillbaka hit.

I skolans gymnastiksal kunde besökare och dansare också delta i olika workshops som anordnades med olika dansare. Bland annat visade Sanaya Singh från Indien Bollywooddans och traditionell indisk folkdans.

Det såldes mat från såväl Eritrea, Colombia, Thailand och dessutom hamburgare. Detta samtidigt som konferenciererna Håkan Berg och Linus Welander höll låda och presenterade över 50 dansnummer på scenerna.

Som sagt var, ville man ha dans var Viksjöfors skola helt rätt ställe att hänga på under lördagen.