Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Kung Fu-mästare på besök

Det tar 22 år att gå igenom grunden i stridskonsten Hung gar Kung Fu. Det handlar om att pusha sina gränser och att stärka karaktären.

Hung gar Kung Fu är en sydkinesisk konstform som tog sin början på 1700-talet. I Sverige har man en huvudklubb, Söderhamns Hung gar Kung Fu-förening. I helgen var det seminarium och träningsläger för hela Sverige och Norge på Flygstaden. 48 deltagare sög i sig kunskap och råd från den kanadensiske heltidsutövaren Curtis Kautzman. Han är i Söderhamn för 31 gången, och stormtrivs på orten.

– Jag har varit i hela Sverige för att lära ut Hung gar, men trivs allra bäst i Söderhamn. Annars lär jag ut i Frankrike, Italien, Tyskland och andra länder, säger han.

På söndagen tränar gruppen på de fem djurens strategi i kamp genom ett stjärnmönster. Tiger, trana, orm, panter och drake är olika sorters djur och kräver olika tekniker från utövaren. Konstformen har en sida med tävling där det är kamp, men även en uppvisningsdel där fokus ligger på teknik och styrka.