Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tv-krönika: Nya medaljordet: Höghöjdsväggen

Ett nytt Bradbury-moment gav ett svensk brons i herrstafetten.

Ett nytt ord stod bakom skrällen i damstafetten.

Höghöjdsväggen fixade Stina Nilssons skrällspurt.

Herregud, vad är det som händer i skidspåren på Laura-stadion? Man kan ju inte lämna tv-soffan en enda sekund, inte gå på toaletten, koka kaffe eller blinka för då har någon vurpat, tappat hundra meter på tre sekunder, förlorat skidan, brutit staven eller blivit överkörd och man står där med kaffekoppen och svär för att man inte såg vad som hände. (En repris räknas liksom inte, den startar enderaför sent eller också slutar den rulla för tidigt).


Elva medaljer är Sverige uppe i nu. 
Elva.
Bara i längdspåren.
Vi har aldrig varit bättre, aldrig gjort ett mera medaljrikt mästerskap och alla pratar Bradbury-moments, ni minns killen från Australien som vann OS-guld i short track 2002 för att alla andra ramlade. 
Men mitt i alla medaljtårar, blötförediskussioner, vallasnack och krasch-bom-bang-vurpor känns det som att något fattas. För inte är det bara dåliga skidor som varit anledningen till de oväntade resultatlistorna.
Mentala kollapser tror jag inte på.
Christer Majbäck någon? Jörgen Brink?
Nån som minns höghöjdsväggen?
I Sotji har den tidigare drabbat både Emil Jönsson, Therese Johaug och Petter Northug och så i dag både Ola Vigen Hattestad och tyskan Denise Herrman.
Det är inte bara den branta backen som har fällt åkarna på sprintdistanserna så här långt alltså, det är också höjden och längden på sträckorna (1,3 km för damerna och hela 1,8 för herrarna).


En snabb titt på prispallarna efter dagens lopp visar att det är lag med distansåkare i laget som presterat bäst, och det var egentligen inte oväntat alls. En distansåkare har ett högre syreupptag och större uthållighet än en renodlad sprintåkare och när tiderna på ett sprintlopp är cirka tre minuter eller längre blir det svårt för åkare som inte har ett högt syreupptag att hänga med.
Och när mjölksyran kommer då tornar höghöjdsväggen upp sig också.
Som den gjorde för Herrman som såg ut att stå still på upploppsrakan när Stina Nilsson kom farande.


Varför inte ett genomlysande reportage eller genomgång av effekten på hög höjd inför helgens avslutande längdtävlingar, Viasat?
Vad händer med kroppen när mjölksyran sätter in på hög höjd? 
Jag saknar de där lite torra, men intressanta analyserna a' la rit-Ola där man för en kort stund lämnar glädjetårar och medaljregn och istället får en lektion i fysiologi.
Ska vi säga så, Wenström?

Bäst i OS i dag: Lag Sigfridsson klara för OS-final i curling och firade med återhållsam gråt och diskret glädje. Får man inte jubla i en curlinghall? Är det förbjudet att skrika och tjoa? Tjejerna såg ut om att de jublade viskande. Spännande och vackert på något sätt. Men ovant.


Bäst i OS i dag 2:
Syskonen Niskanen som tog ett silver på damstafetten genom Kerttu och så guldet på herrstafetten genom Iivo. Plussa på med den finska segern i ishockey och Finland hade sin bästa dag på åratal!