Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV-krönika: 2022 är Anton OS-kung

Det rådde nationell baksmälla på onsdagen, efter sprintfesten.

Svenska folket såg slött på när curlingdamerna återupprättade sin heder, medan man med sina sista krafter ivrigt snackade upp kvällens hockeymatch mot de tjeckiska veteranerna.

Under tiden tittade jag på nordisk kombination. Ja, ingen av er räckte ju upp handen och jag är en sån som inte står ut när det blir pinsamt och tyst, så det blev jag som fick görat.
I Russki Gorki kunde alltså nästan ingen svensk höra kommentatorn Per Forsberg skrika. Men jag hörde dig Per! Du skrek bra!

Och som ett vittnesmål till er andra; backhoppare åker skidor som… skidåkare. Hade ni trillat in i sändningen hade ni förskräckt undrat vad det nu var för skidlopp ni höll på att missa.


Jaada, jooda, Norge tog medalj och hade tre man bland de tio bästa. Nordisk kombination lär ha fötts bland norska soldater på 1700-talet, och inte vet jag om snyggingen Magnus Moan, som blev femma, gjort lumpen i norsk snörock men han har villigt gått ut i fält som PR-ansikte för sporten.

Magnus hoppades inför OS i Sotji att svenskarna skulle få upp ögonen för nordisk kombination. Var försiktig med vad du önskar, min kjaere gutt! Det är inte som att vi saknar tradition, Lill-Einar Olsson dominerade grenen på 1910-talet. På somrarna laddade han upp med att ta fotbollsguld med Djurgården.
Magnus Moan tillägger dock i nästa andetag att "det är den svåraste vintersporten".
Tror han att vi blir rädda, eller? Så himla svårt kan det inte vara, min beste Magnus. Det behövs bara lite friska viljor. Plus ett frö att så.


Och det har vi.
I lördags korades en svensk mästare i nordisk kombination västerut i Falun, medan svenska folket tittade österut där de dubbelbländades av Kallas leende och medalj.
SM-sekretariatet på Lugnet hade åtta medlemmar, tre i tävlingskommittén och fem domare. Själva tävlingen hade två deltagare: 14-årige Anton Eriksson och 43-årige Lars Englund. Grabben piskade upp gamlingen, och nu är Antons högsta önskan att få starta i Internationella skidförbundets B-cup. Hey, FIS, let him in!

På SM hoppade Anton typ 70 meter och körde milen på 29 minuter. Frentzel som vann OS-guldet hoppade 103 meter och tog skidåkningen på 23,50.
Det är inte omöjligt alls. Runt 30 meter till på längdhoppet och sex minuter snabbare på milen. Enkel matematik tarvar en förbättring på fyra meter och 45 sekunder per år fram till 2022. Det grejar Anton.


Antons klubbkompis Sebastians pappa Jerker är också en sån där som räcker upp handen när alla andra föräldrar är tysta, så han tog på sig ansvaret för Sveriges backhopparjuniorer åt skidförbundet.
Jag kan hjälpa Jerker att hålla koll på att vår nya OS-satsning håller sig inom de nationella reglerna för backhoppning och nordisk kombination. De spänner över 68 mycket finstilta A4.

Där får för övrigt gåtan med de gulliga grankvistarna i underbacken sitt svar. Det är tydligen inget hemtrevligt pynt. "Jurylängden skall märkas i underbacken med tvärsgående linjer med grankvistar", står det i reglerna.
De 68 sidorna avslutas med tabeller för homologiseringsparametrar vad gäller längdbanan.
Jag får läsa på lite mer om det.


Vill höra mer av: Alpina experten Micke Junglind. Om det blir möjligt att adoptera bröder så är Micke paxad.

Vill höra mindre av: Helena Ekholm. En snöplig bom. Viasat tar en straffrunda och slantar upp för Björn Ferry.