Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Kringelgruvan åter i drift

Den ökade efterfrågan på grafit har gjort att gruvan vid Kringeltjärn utanför Edsbyn har tagits i drift igen. I ett första steg har sju personer anställts och fler kan få jobb redan i vår.

Grafitgruvan vid Kringeltjärn väster om Edsbyn har de senaste åren haft en obemärkt tillvaro. När gruvan öppnades för första gången 1996 var efterfrågan på grafit stor. Men när priserna sjönk valde dåvarande ägare Tricorona att 2001 lägga verksamheten i malpåse.

Men nu – drygt tio år senare – har det blivit ruljangs i Sveriges enda grafitgruva igen.

Sedan 2011 ägs Woxna Graphite av det kanadensiska bolaget Flinders recourses. Det är stor efterfrågan på grafit i världen och priset har ökat vilket har gjort det lönsamt att dra i gång gruvdriften igen. Grafit används till bland annat eldfast tegel och som komponent till batterier. Grundämnet har också en smörjande egenskap och kan därför användas till bromsbelägg.

Vi träffar processingenjör Peter Young och geolog Elin Ryösä vid grafitgruvan några mil utanför Edsbyn. De lånar oss röda besökshjälmar innan de ger oss en rundvandring i grafitens värld. Det är en speciell lukt av kemikalier inne i det blå anrikningsverket. Ett tunt lager av svart grafitdamm vilar på de mäktiga maskinerna, det ger ett silveraktigt sken inne i byggnaden.

– När produktionen är i full gång kan anläggningen hantera 20 ton malm i timmen. Det blir omkring 2-3 ton ren grafit. Woxna Graphite har tillstånd att utvinna 100 000 ton grafit per år. Med den brytningstakten kommer grafiten från Kringeltjärn att räcka i omkring 20 till 30 år. Sedan finns grafit i Gropabo, Mattsmyra och Månsberg, men det är inte aktuellt att bryta grafit där just nu, förklarar Elin Ryösä.

Lite kortfattat kan man förklara att malmen från Kringelgruvans dagbrott matas in i en stor kvarn och krossas. Malmen matas sedan vidare in genom en flotationsprocess. I stora kar blandas vatten och kemikalier med den krossade malmen. Då uppstår bubblor som gör att grafiten separeras från sanden. Grafiten rensas och slutligen sorteras den i tre olika storlekar och paketeras ut till marknaden.

– All grafit vi producerar går att sälja, säger Peter Young.

Bolaget har i första skedet sju anställda som är specialiserade på geologi, miljöpåverkan och anrikningsprocessen. Till en början utvinns grafit ur det stora malmlagret som de tidigare ägarna lämnade. Men till våren 2015 är planen att börja bryta malm ur Kringeltjärn. En process som företaget ska lägga ut på entreprenad.

– Just nu kör vi ett skift. Men om efterfrågan på grafit ökar kan det bli aktuellt med två och kanske tre skift i anrikningsverket, säger Elin Ryösä.

Att utvinna grafit kräver täta miljökontroller. De nya ägarna har en miljöansvarig som har regelbundna möten med länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet.

– Vattendrag har kalkats och det ser bra ut med ph-värdet. Vi har fått positiv respons från både länsstyrelsen och boende i närheten. Fiskar har återvänt till vattendragen, det är gott betyg, säger Elin Ryösä.