Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tv-kock kom till kulturgård

När Den Stora Matresan drog norrut, hamnade Per Morberg bland lingonröda tuvor och hälsingehallon på Frägsta, hos systrarna Bovin.

Annons

I höst visar tv4 den uppskattade tv-kocken och skådespelaren Per Morbergs svenska matresa, och i augusti tillbringade tv-teamet en heldag i Hälsingland.

– De sökte typiskt svenska recept och hade hört talas om min moster Eva. Hon har ju hållit på i flera år och med åren blivit rätt så känd, de tyckte gården i sig med läget skulle passa, berättar Henrik Rugolo.

Han och brodern Patrik är systersöner till Eva Bovin, kvinnan bakom Frägsta Kulturgård. Sedan i somras finns bröderna på Frägsta, och tillsammans med sina fruar Jane Tubi - Rugolo och Flora Mochi, har de introducerat ytterligare aktiviteter.

Den 12 augusti var det inspelning inom- och utomhus, men matlagning var det inte tal om - i stället blev bären huvudingrediens.

– I vår släkt bor flera utomlands och då har det känts viktigt att ta med sig saft och sylt då man varit "hemma". På gården växer körsbärs- och plommonträd, och vi har alltid plockat bär, så att Per Morberg ville koka hallon- och lingonsylt och lingondricka just här var inte så konstigt, tycker Henrik, som såg att Per Morberg var mycket nöjd efteråt:

– Han tyckte hallonsylten blev så god att han tog med sig några burkar, resten har vi använt då vi serverat gäster, avslöjar Henrik.

Och han hoppas programmet, som visas den 9 november, ska ge tv-tittarna en smak av Hälsingland.

– I programmet säger de "Norrlandskusten" men det vore roligt om det kommer fram att det är i Hälsingland, på Frägsta Kulturgård, min moster var noga med att betona det.