Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-kock kom till kulturgård

När Den Stora Matresan drog norrut, hamnade Per Morberg bland lingonröda tuvor och hälsingehallon på Frägsta, hos systrarna Bovin.

Annons

I höst visar tv4 den uppskattade tv-kocken och skådespelaren Per Morbergs svenska matresa, och i augusti tillbringade tv-teamet en heldag i Hälsingland.

– De sökte typiskt svenska recept och hade hört talas om min moster Eva. Hon har ju hållit på i flera år och med åren blivit rätt så känd, de tyckte gården i sig med läget skulle passa, berättar Henrik Rugolo.

Han och brodern Patrik är systersöner till Eva Bovin, kvinnan bakom Frägsta Kulturgård. Sedan i somras finns bröderna på Frägsta, och tillsammans med sina fruar Jane Tubi - Rugolo och Flora Mochi, har de introducerat ytterligare aktiviteter.

Den 12 augusti var det inspelning inom- och utomhus, men matlagning var det inte tal om - i stället blev bären huvudingrediens.

– I vår släkt bor flera utomlands och då har det känts viktigt att ta med sig saft och sylt då man varit "hemma". På gården växer körsbärs- och plommonträd, och vi har alltid plockat bär, så att Per Morberg ville koka hallon- och lingonsylt och lingondricka just här var inte så konstigt, tycker Henrik, som såg att Per Morberg var mycket nöjd efteråt:

– Han tyckte hallonsylten blev så god att han tog med sig några burkar, resten har vi använt då vi serverat gäster, avslöjar Henrik.

Och han hoppas programmet, som visas den 9 november, ska ge tv-tittarna en smak av Hälsingland.

– I programmet säger de "Norrlandskusten" men det vore roligt om det kommer fram att det är i Hälsingland, på Frägsta Kulturgård, min moster var noga med att betona det.