Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Knallskottet brann av vid hans fötter – här kommer domaren hem efter attacken

Han var den som tillsammans med MFF-spelaren Tobias Sana fick ta smällen i skandalmatchen. Här berättar Klasenius om sin upplevelse, om chocken efter att nästan ha trampat på det knallskott som brann av, och om känslorna efteråt.
I spelaren ovan ser du även ett TV-inslag med Klasenius.

Det är i 77:e minuten av matchen mellan IFK Göteborg och Malmö FF.

– Jag springer längs linjen för att följa ett Göteborgs-anfall. Det blir ett skott som Malmös målvakt räddar, och i samma stund smäller det vid mina fötter, men ännu närmare Tobias Sanas (Malmöspelare), som är där för att värma upp. Jag får en fråga från mina kollegor via headsetet om hur jag mår, men jag hör inte och svarar inte på det. Jag fortsätter göra mitt jobb, tar hand om ett litet gruff i närheten av bänkarna, och i det läget bryter Jonas (Eriksson, huvuddomaren) matchen. Då ska alla in i gången under läktaren, och så blir det ett matchmöte med oss domare, matchdelegater och representanter för klubbarna.

– Direkt efter hade jag svårt att redogöra för händelseförloppet, men jag har sett tv-bilderna, och tillsammans med kollegerna pratat om det som hände, berättar Klasenius.

Efteråt gick Jonas Eriksson ut och sa att Klasenius hamnat i chock, att den assisterande domaren satt i omklädningsrummet och grät. Det bidrog till att matchen bröts.

– Ett helt riktigt beslut att bryta matchen, det står jag helt bakom. Det var när vi blev ensamma i domarrummet som kollegerna spände ögonen i mig och frågade hur jag mådde. Då släppte anspänningen, känslorna släpps lösa och det kom en och annan tår. Det är en stark anspänning när man är mitt i det, man är väldigt fokuserad, och människor reagerar olika när det händer något som det här, säger Klasenius.

– Jag var arg, ledsen, förbannad, rädd – alla känslor kom upp till ytan.

En helt normal reaktion i en fullständigt onormal och lika obegriplig situation?

– Absolut. Som jag sa, vi reagerar olika. Och all heder åt Göteborg, som stod upp och sa ifrån ordentligt. De tog väldigt tydligt avstånd.

Tobias Sana reagerade med att kasta upp en hörnflagga mot IFK-klacken, varifrån knallskottet kom. Och IFK-spelaren Sebastian Eriksson var framme och skällde ut supportrarna efter noter.

– De reagerar, och någonstans är det bra.

Mathias Klasenius har varit med länge på högsta nivå. Inte minst har han 230 allsvenska matcher innanför bältet.

– Jag har dömt derbyn i både Stockholm och Göteborg, varit på många ställen där stämningen varit otrevlig, men aldrig drabbats av något liknande själv. Jag har varit med när kolleger blivit utsatta, men det här är det värsta som hänt mig. Man tror att man blir härdad, jag har sett mycket skit på läktarna, men aldrig varit rädd. Jag hoppas att jag inte blir det nu, säger Mathias.

Stora cupmatcher i Europa och andra världsdelar, VM-turneringar, och snart ska Mathias Klasenius och det övriga teamet döma EM.

Din reaktion nu i efterhand?

– Dagen före såg jag matchen mellan Norrköping och Hammarby på tv. Då var det någon som kastade in en flaska mot en domare. Jag tänkte att ”vad fan är det vi håller på med?”. Sedan händer det här, och jag tänker att man borde vara härdad, men vi känner att nej, så här får det inte vara. Tyvärr verkar det inte bli bättre, utan snarare värre.

– Jag kan inte förstå hur man är funtad när man tycker att det är okej att kasta saker mot någon annan människa. Ingen annan i någon annan situation skulle acceptera att bli utsatt för det i sitt jobb.

Det som kastades in beskrevs som ”smällare” på den del håll?

– Det är inga kinapuffar. De kallas bangers eller knallskott, och det ger en satans smäll. Jag skulle snarare kalla det bomber. Jag hade headsetet, och det hjälpte nog min hörsel. Jag ska på kontroll snart.

Hur mår du nu, dagen efter?

– Jag mår bra, med tanke på omständigheterna. Vi sov kvar i Göteborg, och det var bra att ha kollegerna att prata med under kvällen.

EM-slutspelet i Frankrike står för dörren. Kommer den här händelsen att påverka din fortsatta domarkarriär?

– Det är tidigt att svara på hur det påverkar mig. Fotboll är fortfarande det roligaste som finns, och jag ser fram emot EM. Hur det blir efter det kan jag inte svara på i dag.

Vad händer nu?

– Efterspelet har jag ingen koll på. Det blir polisutredning förstås, säger Klasenius.

Den som kastade in knallskottet är identifierad, enligt uppgifter till Aftonbladet.