Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Jocke och Amiga – en vinnande kombination

Jocke Tangfelt och hans dvärgpudel Amiga är ett fysiskt starkt ekipage som gillar snabba, öppna banor. I år har duon från Bollnäs brukshundklubb satt hela världseliten inom hundhoppning och agility på plats flera gånger om.

Annons

Silver och brons i VM nyligen. Vinst i Nordiska mästerskapen och European Open tidigare under året. Jocke Tangfelt och spänstiga, sexåriga krutpaketet Amiga har verkligen tagit plats i hundsportens världstopp den här säsongen.

Bollnäskillen Jocke är ett ungt stjärnskott inom svensk hundsport, endast 21 år gammal har hans starka resultat gjort att han blivit uttagen i landslaget.

Tidigare under året har Jocke och Amiga vunnit Nordiska mästerskapen, plus att det blev seger i hoppning i European Open, en vinst som Jocke själv värderar högre än VM-medaljerna:

– I VM är de fyra bästa från varje nation med, i European Open är det många fler som tävlar, kanske de åtta bästa från varje land. I VM tävlade vi mot hundra ekipage och i European Open var det dubbelt så många, så vinsten där känns som den tyngsta meriten.

Den här dagen är han i Bollnäs på besök hos föräldrarna – Pär och Malin Tangfelt – på Häggestaområdet. Själv bor han sedan en tid tillbaka i Lund, tillsammans med flickvännen och landslagskollegan Hanna Wennersten. Men det var i Häggesta som Jockes hundintresse tog fart tidigt i livet.

– Det har alltid funnits hundar här hemma, vi är en riktig hundfamilj och mamma har tävlat i landslaget i agility tidigare. Det var ganska naturligt att jag också blev intresserad.

Träningsmöjligheterna under uppväxten har varit bästa tänkbara – precis utanför villan finns en fullstor agiltitybana som Jocke och Amiga har ägnat oräkneliga timmar på.

Vem gör flest misstag under en tävling – du eller Amiga?

– Det är oftast jag. Man kan inte skylla på hunden, även om det finns de som gör det. Som jag ser det beror missar ofta på att man hamnar i situationer som man inte har tränat på, och det är ju upp till hundföraren att se till att hunden är förberedd. Nä, hundarna ska inte lastas för misstag, även om de gör konstiga saker ibland de också haha.