Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: "Ingen fara för kringliggande boenden"

Tanken måste tömmas för att hitta skadan.

Nu letar Nynas efter fartyg i området som lutet kan flyttas till.

Annons

Arbetet med att tömma den skadade cisternen i oljehamnen i Långrör har under natten och morgonen gått bra.

– Vi har förstärkt invallningarna och tre tankbilar suger upp innehållet och pumpar det till en annan tank, säger Mikael Blank, Operations Manager på Nynas AB.

Hela tanken måste tömmas innan skadan kan lokaliseras. Företaget vet att läckan är vid ett insticksrör för uppvärmning av cisternen. Tömningen kommer att ta dagar i anspråk.

Tanken rymmer 6 000 kubikmeter, och den nuvarande mängden är på 3 000 kubikmeter av lutet Alvamix. Den tank som står bredvid rymmer inte hela mängden.

– Nu ser vi över hur och när vi kan få hit en båt så att tanken kan tömmas. Alternativet är att köra lutet med bil till kunder i området.

Nu letar personal på Nynas febrilt efter fartyg i närområdet.

Kan det ta flera veckor att tömma cisternen?

– Det kan jag inte säga, men jag vill inte säga hur lång tid det kan ta.

Behöver de boende vara oroliga?

– Nej, läget är under kontroll. Det finns ingen fara, säger Mikael Blank.

Det finns planer på att valla in de tolv cisterner som finns på området genom ett samarbetsprojekt mellan bolagen på området. Det arbetet följer Nynas, men de är inte säkra på vilken lösning som är bäst.

– Vi kollar vilken invallning som löser våra bekymmer på bästa sätt. När man gör en invallning tilllsammans med andra måste vi veta vad det får för följdverkningar. Både om vi får ett utsläpp som läcker in hos andra eller om det läcker in från dem till oss. Vi jobbar för att valla in vårt område själva, vi ifrågasätter inte behovet av en invallning, säger Mikael Blank.

Hur vanligt är det med läckor?

– Det är normalt inte vanligt, men Gävleborg har fått sin beskärda del de senaste två åren.

Vad beror det på?

– Det har jag inte koll på.

Hur gammal är cisternen?

– Det vet jag inte, men den inspekterades för några år sedan utan några anmärkningar.

Kan den vara uttjänt?

– Den slutsatsen vill inte jag dra, cisternen var i gott skick när den inspekterades sist. Att en cistern är gammal behöver inte med automatik innebära att den är uttjänt. Vi kommer att anlaysera det här för att se om vi kan dra lärdomar inom koncernen.